Freja Dahl som älskade att dansa

FrejaJag kan verkligen bli förälskad i vissa illustratörers stilar. Den här boken tilltalade mig direkt och är skriven och illustrerad av Birgitta Sif. Den har en lockande, charmig ton som för tankarna till gammal brittisk miljö. Kan vara att damerna på en bild bär kappor och hatt medan en herre spatserar runt med kostym och hatt. Den har klass och stil. Tonerna i färgerna är milda och behagliga med många fina detaljer. Sättet att rita på gör att jag drömmer mig bort till engelska herrgårdar med mörka möbler, tunga gardiner, öppen eldstad och hemliga trädgårdar med snåriga labyrinter. Det känns som den här illustratören äger förmågan att illustrera en fantastisk saga.

Så fylls mina förväntningar. Freja Dah som älskade att dansa, har en titel som inbjuder till just den förväntan samtidigt som dess stänk av vemod passar in i de harmoniska illustrationerna. Texten är kort och erbjuder läsaren att läsa långsamt och ta in orden medan man tittar på bilderna. Det gör att helheten blir stillsam och till en fin lässtund.

Men jag blir inte helt tillfredsställd av handlingen. Freja Dahl älskar att dansa. I skolan dansar hon med fingrarna på bänken medan hon otåligt lyssnar på läraren och väntar på att få komma ut. Hon tar hjälp av vinden och fåglarnas sång för att dansa. Men när folk tittar vågar hon inte och glömmer bort att dansa, vilket gör henne ledsen. Snart hör hon en annan glädje, någon som sjunger. Någon som vågar dela med sig av sin talang och glädje. Så minns hon sin egen glädje av att uttrycka sig i dansen. Hon vågar börja dansa igen. Med katten, grannens hund och snart även i parken bland alla människor.

Ja, mer än så är det inte och kanske det räcker, men jag hade önskat så mycket mera. Annars är det en fin barnbok. Kolla bara in dessa bilder nedan;

IMG_7260IMG_7261

Jag älskar verkligen karaktären och hur mimiken av förunderlighet, nyfikenhet och livsglädje uttryckts i flickans kroppsspråk och stora ögon. Birgitta Sif är en klar favorit hos mig. Jag vill gärna läsa fler böcker av henne.

Boken släpps även i andra länder samtidigt.


Freja Dahl som älskade att dansa
Författare & illustratör: Birgitta Sif
Bokförlag: Grafito
Utgiven: 201408
Antal sidor: 32 sidor
Läsålder: 3-6 år
ISBN: 9789187555015 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *