Alla tittar på Alfred

alla tittar på alfredAlfred tycker inte om att få uppmärksamhet. Varje gång någon lägger märke till honom så krymper han lite. På förskolan håller han sig helst gömd i kojan och han blir till och med nervös av hunden som tittar tillbaka på honom på hundmatspaketet i affären.

Det är dags för släktkalas – en situation som är nära på outhärdlig för Alfred. Han sitter bredvid släktingen Susanne när det plötsligt börjar bubbla i magen. Han råkar släppa ut en högljud rap. Alla vänder sig mot Alfred – och skrattar. Och Alfred växer

Dagen efter på förskolan testar Alfred ett liknande trick och växer lite till. Han inser snart att han vuxit ur förskolekojan. Istället tar han för sig av mattan vid samlingen och börjar bossa över de andra barnen. Han växer och växer och får knappt plats vid matbordet eller i sängen. Hur ska detta sluta?

Jag tycker att Johan Unenges bok om barns självkänsla är en jättefin bok. Metaforen kanske inte går ända fram till målgruppen (min 6-åring kunde inte förstå varför han växte och krympte), men det är ju precis så som det kan kännas när självkänslan svajar. Olika händelser kan höja och sänka en under dagen.

Maria Nilsson Thores bilder är klockrena i sammanhanget. Jag gillar särskilt nedanstående illustration av välkomnandet på släktkalaset. Maria fångar känslorna i berättelsen och illustrationerna innehåller många fina detaljer. Hennes känsla för mönster och färger tillför mycket för mysighetskänslan i de böcker hon illustrerat (bl a Petras prick, Alla tre, Sami somnar, Treo, Enis och en till).

Jag tycker att det är bra och viktigt att blyga, introverta och eller osäkra barn lyfts fram i litteraturen. Alla barn behöver inte vara sociala och kavata. En annan författare som skriver böcker om lugna och försiktiga barn är Pija Lindenbaum (Gittan-böckerna, Ska vi va? m.fl.). Mer sånt!

alla tittar på alfred2

Alla tittar på Alfred är så bra att den förtjänar en plats bland Barnboksprats favoriter. Läs, läs, läs!


Alla tittar på Alfred
Författare: Johan Unenge
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Förlag: Bonnier Carlsen (2014)
Antal sidor: 32
ISBN: 9789163878398
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *