Vad jag såg och när jag ljög

Vad jag såg och när jag ljög15-åriga Evie Spooner bor i New York med sin mamma Bev, styvpappa Joe och styvfarmor Glad. Det är 1947, och andra världskriget finns fortfarande färskt i minnet hos många. Joe, som kom hem helskinnad från kriget i Europa, gör vad han kan för att glömma. Verkligheten hinner ikapp honom i form av en man som han krigat tillsammans med, någon han har en överenskommelse med…Joe vill inte veta av mannen och bestämmer sig för att ta sin fru och dotter med sig till Florida, de flyr undan ”problemet” helt enkelt (men Evie och Bev vet inte någonting om det). Bilresan ner till södra USA är lång, men till slut kommer de fram. Ingenting där är väl riktigt som de tänkt sig; det är lågsäsong i Palm Beach och det mesta är stängt och igenbommat. De hittar dock ett öppet hotell som de tar in på. Förutom familjen Spooner finns där ett litet gäng andra gäster, och ganska snart börjar de umgås med ett gift par vid namn Grayson. Snart dyker det upp en ung man på hotellet också, Peter Coleridge, alias ”problemet” som Joe ville undvika. Det tar ett tag innan man får veta varför…

Evie faller handlöst för den snygge Peter, en gentleman som är ungefär åtta år äldre än hon själv. Mamman vill att hon ska fortsätta vara barn ett tag till och gör ingenting för att uppmuntra Evie. Det gör däremot fru Grayson som tar med Evie på en shoppingtur för att skaffa henne lite nya kläder som bättre passar en ung dam. Fru Grayson tror dock att det är hotellpiccolon Wally som är föremålet för Evies förälskelse.

Joe och herr Grayson börjar fundera på ett affärssamarbete och blir upptagna med sitt. Peter tar med Evie och Bev ut på bilturer och bio – Evie är i sjunde himlen! Vad hon inte vet är att mamman i själva verket har inlett en affär med Peter…

Jag hade inte väntat mig att den här boken skulle byggas upp till en thrillerliknande historia, men det är just vad den gör. Många intriger, lögner, oanade händelser och ett oväntat djup i handlingen. Miljöerna i boken beskrivs på ett lysande sätt; jag ser verkligen framför mig hur allt ser ut och får en känsla för hur saker och ting låter, luktar och smakar till och med. En bok som passar läsare i de sena tonåren enligt mitt tyckte. Spännande och otäck!


Vad jag såg och när jag ljög
Författare: Judy Blundell
Förlag: B Wahlströms
Antal sidor: 256
ISBN: 9789132160905
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.