Zombiedjur – hungriga hamsterns återkomst

9789150220254Böcker om zombier har kommit alltmer på senare år. De är ju inte alls som vampyrerna, som nästan är superhjältar med sina krafter och oftast vackra yttre. Zombier är illaluktande, förfallna, fula och totalt menlösa att snacka med. Men förhoppningsvis kan en zombiebok också vara rolig och skapa en ny sorts historia som vi tidigare inte är vana vid.

Hårresande roligt med husdjur från andra sidan graven står det på baksidan av omslaget. Joe har en spännande morbror som kommer hem ibland från sina långa resor och berättar om sina äventyr. Alltid lämnar han gåvor till Joe och hans syskon. Denna gång får Joe en förtrollad egyptisk amulett och han önskar sig ett husdjur. Då dyker Klimpen upp. Klimpen är en hamsterzombie med grönaktig päls och stora, stirrande, röda ögon. Han kommer inte att lämna Joe ifred förrän de båda har lyckats reda ut något viktigt.

Boken är gulligt snäll, men något för seg och förutsägbar för min smak. Den här hamstern äter, äter och äter. Det är nog det mest äckliga med honom. Han är ju trots allt en zombie med otröttlig hunger men också en osalig ande som inte funnit frid ännu. De få illustrerade bilderna i grå färgton hjälper till att skapa humor. Klimpen ser ju något knasig ut med sina utstående ögon medan han käkar på allt.

IMG_6273

Texten är lättläst och kan nog vara lagom spännande till både låg- och mellanstadiebarn. Att det avslutas med en cliffhanger avslöjar att boken kommer att fortsätta med en serie om ett annat djur. Ja, ni kan nog ana vilket djur om jag säger att bok nummer två kommer i september och heter Spökkattens hämnd.


Zombiedjur – hungriga hamsterns återkomst
Författare: Sam Hay
Illustratör: Simon Cooper
Översättare: Carla Wiberg
Bokförlag: Berghs
Antal sidor: 106
Utgiven: 201403
ISBN: 9789150220254 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *