Lises hemlighet

lises hemlighetEn bok om ett barn som har en hemlighet och pysslar och hemlighetsmakar kring detta. Finns det något roligare att som barn ha en hemlighet? Hela barndomens lilla värld som plötsligt får en extra utgång till något större och något som de vuxna inte nödvändigtvis måste få reda på. Nu talar vi bara om de roliga hemligheterna. Boken handlar om en mycket efterlängtad och klassisk önskan, som kan bli verklighet, men som först måste hållas hemlig. Det är drömmen om en hund! En alldeles egen hund och denna önskan finns säkert på minst varannan önskelista runt om i hela världen.

Huvudpersonen Lise har sin hemliga lilla nyfunna hundvän gömd i potatiskällaren. Lillebror Gulle blir precis så där ettrigt nyfiken, som bara småsyskon kan bli. Men Lise är stoiskt hemlig. Hur länge kan hon hålla hela familjen utanför? Hon planerar givetvis att berätta snarast, men det måste gå rätt till.

En inte så önskvärd moster kommer på besök. Hon har höns och pratar mest om dessa hela tiden. Ingen i familjen verkar gilla henne så särskilt. Lite oklart varför hon nödvändigtvis måste ingå i berättelsen, kanske för att vidga bilden kring familjen, så vi lär känna dem mer? Mamman och pappan framställs bitvis som komna från en annan tidsålder. Mamman har lagat maten (tyvärr något med kött) och pappan ber om att få ”hjälpa till” med kaffet, fast han egentligen inte vill det, han vill bara få en chans att undkomma den där småtrista mostern. Och det är pappan som tänder brasan på kvällen förstås. En traditionellt framställd familj med andra ord, men ett tämligen glatt och positivt gäng. Kommer föräldrarna också att se det fantastiska med valpen, Chicko kallad? Kan och får han bli kvar hos dem?

NattmysLise har en vän, Fanny, som jag inte får reda på så mycket om, mer än att hon är en klasskompis och sitter i rullstol. Jag blir nyfiken på deras vänskap då hon verkar viktig för Lise, men som just för tillfället bara kan tänka på hundvalpen. Det uppstår en önskan i mig om en fortsättning på Lises vidare äventyr, kanske med Fanny?

Valpen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det är en bilderbok, men i kapitelform och med många illustrationer. Roligt och välskrivet språk av nya författaren Lena Jeppsson. Jag tycker denna bok är ett fullgott alternativ till de mer traditionella lättlästa kapitelböckerna. Det blir liksom mer mustigt och mer givande med alla dessa bilder som flödar fram. Anna Andersson heter den skönt, galet bejakande illustratören och stilen i denna bok är som gjuten för själva bilderboksidén.


Lises hemlighet
Författare: Lena Jeppsson
Illustratör: Anna Andersson
Förlag: Idus Förlag (2013)
Antal sidor: 26
ISBN: 9789175770109
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *