Gregor – blodets förbannelse

gregorJag tar mig an den tredje boken av fem ur serien om Gregor. Nu skulle man kunna tro att man blir less på upprepningar, som den beskrivande fattigdom Gregors familj upplever, och att han var gång tvingas ned i underjorden pga. profetiorna. Men så är det inte.

Det är gripande att läsa om den vardagliga kampen för Gregor och hans familj, tillika den kamp som Gregor för i underjorden som krigare. Suzanne Collins är en skicklig berättare som hela tiden för fram berättelsen med bra tajmade cliffhangers och stort engagemang. Det spelar ingen roll att det är pratande råttor och fladdermöss – alla är så trovärdiga i sina roller att man dras med i äventyret.

Gregor är alltså en elvaårig pojke som i första boken hamnade i underjorden då hans lillasyster försvann i tvättstugan i deras bostadshus. Därifrån fann han en underjordisk värld med märkliga människor och pratande djur i ett krig som han blivit förutspådd att förhindra. I den andra boken lyckades han rädda sin egen pappa, som varit tillfångatagen av råttorna i underjorden under många år. Nu när alla är räddade och tillbaka i hemmet så tvingas Gregor ännu en gång ta sig ned. Pesten har spridit sig obehindrat i underjorden och det är Gregors uppgift att finna ett botemedel. Han har inget val då någon han älskar blir drabbad av pesten.

Den här boken i serien är nog den mörkaste. Jag saknar lite av den humor och kvickhet som fanns i de andra böckerna. Man lider verkligen med Gregor, och vill att det ska gå väl för honom och hans familj, men det är därför detta blir en sådan bra barnbok också. Gregor är ingen superhjälte. Han är en pojke med mänskliga egenskaper även om han äger en talang som bärsärkagång som gör att han blir blixtsnabb vid hot, speciellt om de är mot hans knappt 3 åriga lillasyster. Han har också ett stort hjärta, som rymmer mycket mod, värme och framförallt förståelse till andra varelser. Han är en sann ledare och hjälte även om han bara är en liten pojke. Suzanne Collins lyfter många viktiga tankar om krig och att inte döma andra i förhand. Jag tycker hela serien är helt underbar och jag vill bara ha mera. Sommaren 2014 fortsätter äventyret.

Första boken heter Gregor från Ovanjord och den andra, Dödens Labyrint, och ni kan läsa vad jag skrivit om dem genom att klicka HÄR.


Gregor – blodets förbannelse
Författare: Suzanne Collins
Översättare: Lottie Eriksson
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 201311
ISBN: 9789163875434 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Gregor – blodets förbannelse”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *