Om pyttesmå partiklar

Vad sägs om en bok om partikelfysik för 6-åringar?

om pyttesmå partiklar
Jo Salmson väcker nyfikenheten direkt i inledningen genom att berätta att det är teoretiskt möjligt att gå igenom väggar (eftersom materia mest består av tomrum så skulle vi kunna gå igenom väggar om alla partiklar i väggen och kroppen flyttade sig så att de likt ett pussel kan passera varandra). Författaren fortsätter att berätta att det finns två typer av forskare inom fysiken, de fysiker som räknar ut matematiskt hur saker fungerar samt de fysiker som slår sönder saker så att de räknande fysikerna får räkna ut varför.

Och vad händer egentligen om vi slår sönder en atoms minsta bitar i en partikelaccelerator? Jo, då visar sig de minsta beståndsdelarna som finns (kvarkar, leptoner och partiklar som förmedlar kraft) i ett s.k. partikelzoo. Kvarkarna har fått mycket lustiga namn, nämligen upp, ner, botten, topp, charm, konstig.

Det finns mycket att lära om denna upptäckt som gjorde att forskarna fick Nobelpriset 1990.

Jo Salmson har tidigare skrivit fantasyböcker som serien om Häxfolket och faktaböcker för yngre barn. På Bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september berättade hon att hon ville skriva en bok om partikelfysik för 6-åringar för att visa hur spännande det är. Steget mellan fantasi och verklighet är enligt Salmson väldigt litet. De olika teorierna som fysikerna räknar på som stringteori, parallella universeum osv. är ju egentligen samma sak som fantasi (tills de eventuellt blir vetenskapligt bevisade).

Boken har serieaktiga illustrationer av Ola Skogäng som passar bra för målgruppen. De bidrar till förståelsen av detta annars så komplexa ämne. Språket är enkelt och passar det svåra ämnet till trots bra för nybörjarläsare.

Och det allra viktigaste, denna bok får både min 6-åriga dotter och jag själv (som inte var någon stjärna på fysik i skolan direkt) att förstå vad kvarkar är. Imponerande!

Om_pyttesmå_partiklar

Om_pyttesmå_partiklar2


Om pyttesmå partiklar
Författare: Jo Salmson
Illustratör/Fotograf: Ola Skogäng
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
Antal sidor: 64
ISBN: 9789163875526
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *