Första sagoskatten

Första sagoskattenFörsta Sagoskatten innehåller en samling med tjugo av Catarina Kruusvals bästa pek- och bilderböcker. Boken innehåller både pekboksberättelser, sagor, ramsor, ABC- och 123-berättelser och fem längre sagor som passar för högläsning. Eftersom det finns berättelser på så många olika nivåer kan boken växa med barnet och bli en perfekt bebis/dop-present.

Jag tycker att Kruusval har en väldigt mysig tecknarstil. Hon har skapat flera olika barnboksfigurer som Ellen, Olle och Fia med leksaksdjuren och har illustrerat flera kända barnvisor, sagor och ramsor. Jag gillar verkligen den fina berättelsen om Egon och rävungen.

När det gäller pekböckerna så blir det ju tyvärr inte samma sak när flera pekbokssidor ligger på samma sida på grund av det stora formatet. Pekboken som form handlar ju mycket om att bläddra och se vad som finns på nästa sida. Men det fungerar ändå bra om en kan se det som en del av en samling. Det blir som ett buffébord där en kan få smak för i vilken form och på vilken nivå som en vill läsa vidare av Kruusvals berättelser.

IMG_8466 IMG_8467

Första Sagoskatten är en ljuvlig samling med berättelser och boken känns lyxig med guldtryck och relief på omslaget. Det är en bok att spara och läsa om och om igen (och här finns att hämta för både min blivande tvååring och sexåring).

Barnboksprat var på ett seminarum med Catarina Kruusval på Bok- och biblioteksmässan 2012. Då  berättade hon mer om hur hon tänker kring att skapa bilderböcker.

Innehåll: Den lilla grisen, Jag vill ha mat, Ellen och olle leker, Ellen och Olle badar, Imse vimse spindel, I ett hus, Mormors lilla kråka, Små grodorna, Bockarna Bruse, Guldlock, Ellen, Ellens ABC, Ellens 123, Ellens blommor, Fia och djuren på dagis, Egon och rävungen, Flyg Engelbert, Sjömansdockorna.


Första sagoskatten
Författare & Illustratör: Catarina Kruusval
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129688924
Antal sidor: 121
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *