Jordens försvunna skatter

Jordens försvunna skatter ingår i en bokserie från Bonnier Carlsen som kallas ”Lätt att läsa fakta”, en serie som verkligen uppskattas här hemma av den vetgirige sonen (snart 7 år). Skattjakter har alltid varit något som han tycker är spännande, och vad kan då vara mer passande än att få höra om försvunna skatter i olika delar av världen?

I boken står att läsa om elva stycken olika skatter varav jag kände igen endast en sedan tidigare om jag ska vara helt ärlig, nämligen Inkaguldet. Hit och dit i världen far man fram på bokens sidor, här följer några exempel (försvunnen skatt inom parentes): Ryssland (Bärnstensrummet), USA (Svartskäggs skatt) och Sverige (Solbergaskatten).

I texterna som handlar om de försvunna skatterna blandas historiska fakta med legender och förbannelser. Det finns en faktaruta om varje skatt som berättar vad själva skatten består av samt platsen den ska finnas på. Ofta fungerar/fungerade ju det här med förbannelser som skrämseltaktik för att stoppa folk från att ens leta efter skatterna. För vem bli blind, eller brinna upp? Sådana hemskheter kan du råka ut för om du ser Ivan den förskräckliges bibliotek eller tittar rakt på förbundsarken.

Solbergaskatten i Stockholm hittades 1955 av två pojkar som lekte. Undrar just hur stor belöning de fick!

Jag tycker att det här är en bok som passar både barn och vuxna, den är både intressant och spännande och lockar till att ta reda på ännu mer fakta om skatterna. Vi hoppas att det kommer fler böcker i den här fina faktaserien!


Jordens försvunna skatter
Författare: Jens Hansegård
Illustratör: Anders Nyberg
Förlag: Bonnier Carlsen
Antal sidor:
ISBN: 9789163874161
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *