Tredje tecknet

tredje tecknet Jag och mina två snart tonåriga döttrar ger oss i kast med ett högläsningsförsök med ännu en spännande bok från författaren med det välklingande namnet Ingelin Angerborn. Det visar sig inte vara svårt att få in en läsrytm och ingen av oss vill bli avbruten, vilket vi ju naturligtvis blir. Men då får vi glädjen att se fram emot en ny magisk stund lite senare.

Olivia är dramats centralgestalt. Hon kom till Sverige från Colombia som liten och nu längtar hon ihjäl sig efter ett syskon. Det är ofta så enormt ensamt. Men hon har en vän, Sonja, och så Milo, den hon tänker på mest hela tiden. Plötsligt blir allt så komplicerat efter en missad skolresa. Olivias ensamhet gnager på henne, trots omtänksamma föräldrar och en snäll mormor.

En nyckel kommer oförklarligt in i Olivias liv. Det blir upptakten till en mystisk och lite ryslig historia, men där allt förstås slutar lyckosamt. Vi bjuds på en katt som uppträder märkligt och små nyckelpigor som har ett budskap. Att använda djur som besitter magiska förmågor är något som författaren gjort förut i t.ex. Sorgfjäril. Jag gillar det tilltaget med små budbärare av viktiga budskap.

Ingelin Angerborns andra böcker med lite lättsamt spöklika anslag, har alltid en flicka som huvudperson som är i en slags vardagstillvaro med övernaturliga inslag. Denna bok liksom de andra är skrivna i ett lättsamt flyt med mycket dialog och där spänningen ofta är påtaglig. Läsaren/lyssnaren hamnar i en känsla som om vi känner huvudpersonen lite som en bekant och någon att vilja veta mer om. Boken når en närhet till mottagarna och just det tilltalet upplever jag även i de andra böckerna inom samma genre.

Det är en enkel ramhistoria med att omedvetet sakna sitt ursprung, men där fokus ligger på nuet och hur allt ska bli. Övernaturligheter förekommer som sagt, men oftast som ett naturligt inslag. Det finns ingen trolig förklaring mer än att det är någon från andra sidan som kontaktar, någon som vill något och någon som förändrar. Spirande kärlek som finner sin väg och kombinationen spöklikt/kärlek är lockande i tonårstidens längtande och hoppfulla/hopplösa tillvaro. Åldern är precis innan du förloras in i en mer avancerad och komplicerad värld.

Alltså en oskyldig och söt berättelse om att finna en bit av sin historia och en del av en kommande närmsta framtid. Hoppfullt. Lättläst. Och det finns alltid läsare för den här typen av böcker där återkommande djur och mystiska meddelande dyker upp. Lite rysningar får också plats, speciellt vid en duschscen… Rys och mys. Plocka ihop alla böckerna i samma genre av författaren och ge till ett sommarledigt barn. Se recension på de andra böckerna på Barnboksprat.

Ingelin Angerborn läser själv några rader från sin bok här.


Tredje tecknet
Författare: Ingelin Angerborn
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
Antal sidor: 171
ISBN: 9789129687309
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *