Böckerna om Ludde i nyutgåvor

Marit Jonsson recenserade Ludde här på Barnboksprat för en tid sedan och jag tänkte bidra med min bild av de fyra böcker som nu kommit i nyutgåvor.


Allra första boken Ludde handlar om när Ludde ska göra enkla vardagliga saker som att klä på sig, äta mat, sitta på en stol och gå och lägga sig – men allting blir tokigt.

I Ludde letar efter Nalle vill Ludde leka med Nalle men han är borta och Ludde måste leta. Han söker på en rad olika ställen och hittar en massa saker, allt utom Nalle.


Ludde och någon är en spännande mysteriebok. Någon gör en hel del tokigheter och Ludde hittar en potatis i sin sko, en groda i fickan och ett päron i fågelburen. ”Jag undrar vem det kan vara” säger Ludde.

I Ludde och alla djuren har Ludde fått en ny boll som han sparkar iväg gång på gång. Bollen hamnar i huvudet på olika djur som låter och Ludde gissar vilket djur det kan vara, ibland har han rätt och ibland fel.

Vad är det då som gör Ludde-böckerna så populära och beständiga över tid? Texten i böckerna är konkret, vardagligt igenkännande och beskrivande och på ett naturligt sätt så utvidgas barnets ordförråd. I Ludde och alla djuren får barnet t.ex. veta att det går att sparka, putta, nicka och kasta en boll. Bilderna är enkla, tydliga och står för sig själva utan texten men berikas och fördjupas av texten. Barnet lär sig snabbt vad som händer på sidorna och kan själv bläddra i böckerna med stor behållning. Det absoluta bästa med texten är att den är spännande och bjuder in barnet till ett samtal tillsammans med den som läser. I Ludde kan vi läsa: ”Ludde har ett bord. Nu ska han sätta sig vid bordet.” Därefter kan vi gissa hur Ludde kommer att göra när han sätter sig och sen kan vi skratta åt att han är så tokig. Ulf Löfgren själv uttryckte det så här:

Det är härligt att veta bäst när man är två år, och Ludde är verkligen knasig och gör det mesta bakvänt.

I Ludde och någon kan vi sitta på nålar tillsammans och undra vem det är som gör alla knäppa saker och vi får gissa själva varenda sida! När Ludde inte hittar Nalle i Ludde letar efter Nalle är han ledsen men när han äntligen hittar honom blir han glad. Har barnet du läser för tappat något? Hur kändes det? Ludde-böckerna är riktiga små pärlor och i augusti kommer ytterligare två böcker i serien ut, Kung Ludde och Påhittiga Ludde.

 

 

 

 

 


Ludde
Författare: Ulf Löfgren
Illustratör: Ulf Löfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129686982
Antal sidor: 24
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ludde letar efter nalle
Författare: Ulf Löfgren
Illustratör: Ulf Löfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129686975
Antal sidor: 23
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ludde och någon
Författare: Ulf Löfgren
Illustratör: Ulf Löfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129686968
Antal sidor: 25
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Ludde och alla djuren
Författare: Ulf Löfgren
Illustratör: Ulf Löfgren
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129686951
Antal sidor: 23
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *