Cirkusloppor på luffen

Barnbokspratarna Marit och Malin har tidigare recenserat varsin bok av Lena Sjöberg, nämligen Vad har du bakom ryggen? och Tänk om… Jag tycker att Lenas Sjöbergs illustrationer är helt fantastiska: fantasifulla och vackra! Jag gillade de båda nämnda böckerna och längtade efter att få läsa Cirkusloppor på luffen; mina förväntningar var minst sagt höga. Så vad tyckte jag om boken då? Var den som jag hade förväntat mig?

Omslaget bådar gott, bilden här till vänster har ju rubriken i blått, men mitt exemplar har guldiga bokstäver som är liksom nedsänkta i pappret. Taktilt med en känsla av lite lyx. Inuti boken är bilderna så där underbara som jag tänkt mig. Mustiga härliga färger och lite 50-60-talskänsla i formspråket här och där. Det gillar jag.

Texten då? Varje uppslag rymmer en text fördelad på åtta rader där det förekommer rim. Den rekommenderade läsåldern är 3-6 år, och jag tycker nog att texterna kan vara lite svåra med tanke på den tilltänkta publiken. Men jag tänker också att det är så barn lär sig nya ord, att få dem genom litteraturen där man kan diskutera vad saker och ting betyder. Mm, det gillar svenskfröken.

Huvudkaraktärerna är två loppor, en vuxen (som agerar berättare) och ett barn. De är iklädda stormhatt och glasögon och när jag läser tänker jag att det är far och son (men det skulle lika gärna kunna vara en annan kombination).

De två lopporna bor i Madrid och jobbar på Circus Vaudeville. Livet går sin gilla gång men så händer något otäckt; en brand från en osläckt cigarill gör att cirkusen brinner ner. Lopporna har varken jobb eller hem! Vad ska de nu hitta på? Jo, de ska ut på nya äventyr såklart.

Jag tycker om boken, framförallt illustrationerna (ja, jag är tjatig, jag vet). En invändning jag har är att boken kan kännas lite väl lång att läsa för de yngsta, men samtidigt betyder ju det att man har många många fina bilder att titta på och prata om!

Om du klickar här får du ett smakprov på hur fina bilderna i boken är.


Cirkusloppor på luffen
Författare & illustratör: Lena Sjöberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 40
ISBN: 9789129684988
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Cirkusloppor på luffen”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *