Vänd dig inte om

Vänd dig inte omSkulle du göra vad som helst för att få vara med i ett gäng? När gängledaren säger att om man inte är med är man mot…och stå utanför gänget det vill man verkligen inte för då kan man råka väldigt illa ut.

Filip heter killen som i början av boken står och håller i en pistol, en pistol som visar att han nästan tillhör gänget nu. Själva ”inträdesprovet” är kvar, och det involverar vapnet. Han ska råna en mack på dagskassan.

När Filip är på väg mot macken försöker han tänka på annat, på trevligare saker än att han har en pistol i fickan. Tankarna vandrar och han minns sin första flickvän…hon som luktade vanilj och sommar.

Enligt planerna skulle macken vara bemannad av en ensam kille vid den här tiden, men det är ingen kille som jobbar utan en tjej. Filip blir väldigt osäker och saker och ting börjar gå fel…nu måste han bestämma sig – vad är rätt och vad är fel?

Det här är ännu en i raden av Nypon förlags korta och mycket lättlästa berättelser för ungdomar med tänkvärt innehåll som får läsaren att reflektera. Inget riktig slut finns så det finns utrymme för bra diskussioner om vad man tror händer Filip och vilka val han gör. På Nypons hemsida finns lärar- och elevmaterial till boken.


Vänd dig inte om
Författare: Ewa Christina Johansson
Förlag: Nypon förlag
Antal sidor: 20
ISBN: 9789187221361
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Vänd dig inte om”

  1. Är vänd dig inte om skriven i dåtid and berättarperspektiv i tredjeform? Och vad är vändpunkten här

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *