Genom dina ögon

ögonDet är en märklig historia Stephanie Meyer har skapat men hon är skicklig på att skriva om trovärdiga relationer oavsett om det handlar om människor eller andra väsen. Känslorna är starka och det är mycket underhållande.  Meyer är skaparen till den populära bokserien om kärleken mellan Bella och vampyren Edward.  Jag trodde inte hon hade skrivit några andra böcker så denna titel, utgiven 2009, var helt obekant för mig.

Genom dina ögon är skriven i jag-form och huvudkaraktären är en mask, eller larvliknande art från yttre rymden.  Jorden har ockuperats av en ras som kontrollerar människornas sinnen. Denna silveraktiga mask, som är en själ som kallas Vandraren, har tilldelats Melanies kropp. Den har erfarenhet av att inta andra varelsers kroppar men människan är komplex. Den har inte förväntat sig detta motstånd som den unga kvinnan visar. Melanie kämpar emot.

Boken, som är på 606 maffiga sidor, kan kännas något rörig i början. Jag visste inte ens då jag skulle skriva recensionen om jag skulle skriva den eller hon men Vandraren är av kvinnligt kön. Melanies tankar finns närvarande, hon är fortfarande kvar i medvetandet och de två kan kommunicera med varandra. Melanies minnen av sin älskade Jared och sin lillebror blir snart så starka känslor för Vandraren att även hon påverkas. Snart börjar Vandraren, med hjälp av Melanies iver och påtryckning, att bege sig till ödemarker för att leta reda på en hemlig motståndsgrupp där Jared befinner sig. Enligt Vandraren är människorasen grym och våldsam. Välkomnandet blir inte heller hjärtligt. Människorna i motståndsgruppen, som befinner sig i stadiet att bara överleva, känner igen Melanie såklart men vet att hon nu styrs av en utomjording. Det syns på hennes ögon. Hur ska nu Vandraren kunna övertyga dem att hon inte vill något ont och att de tagit sig dit med hjälp av Melanie?

Låter det snurrigt? Visst uppstår vissa situationer där man kan börja undra över teorin – vad kom först, hönan eller ägget? Jag får inte ihop ibland hur dessa maskar från allra första början lyckats ta över världen. Men jag sväljer storyn och läser intensivt blad efter blad fastän jag inte egentligen är så speciellt förtjust i science fiction. Detta är en historia om kärlek men framförallt en kärlek till människorna på jorden. Det är stundtals lite larvigt, ursäkta uttrycket, och det är stundtals väldigt gripande.

Den 27 mars kan man se The Host på biograferna då boken har filmatiserats. Det ska bli intressant att se om bokens speciella scener går att framställa utan att det blir töntigt. Det vore väldigt synd i så fall eftersom Meyer har ett filosofiskt tänk kring mänskligheten och våra egenskaper som jag fann mycket fascinerande att läsa om. En bra och spännande bok som passar ungdomar som vuxna.


Genom dina ögon
Författare: Stephanie Meyer
Översättare: Carina Jansson
Förlag: Damm förlag
Utgiven: 2009
Antal sidor: 606
ISBN: 9789132157080 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *