Mamma vill inte gå på dagis

dagisEn rolig och knasig berättelse om en trotsig liten pojke som istället för att gå på dagis skickar sin mamma dit. Pojken heter Kingen och verkar fullt kapabel att sköta mammans sysslor. Han både handlar och städar men hinner också leka i lekparken och köra grävmaskin. Det verkar ju vara rätt så roligt att vara vuxen och få göra lite som man vill. Men plötsligt märker Kingen att han slarvat bort sin lillasyster. Nu blir det körigt och inte fullt så roligt längre.

Jag tror den unga läsaren gillar sådana här omvändarhistorier där barn och vuxna byter roller. Patricia Arnolds är debutant som barnboksförfattare och använder sig av fraser som barn nog kan känna igen i sin vardag. En förälder som ska dricka kaffe och kolla mail innan de åker på sitt jobb. Vad som avviker från andra böcker jag läst under samma tema är frånvaron av den vuxnes stress. Här är det barnet som tar kommandot och sköter sysslorna på sitt sätt medan mamman fogligt gör som barnet säger. Jag tyckte det var lite skönt att läsa, att boken mer är knasig och rolig, än en spegling av en jobbig vardag för att få allt att fungera. Nåja, nu får ju Kingen det lite stressigt och jag tror han blir rätt så nöjd med att byta tillbaka rollerna sedan. Det är faktiskt inte så lätt att vara vuxen.

Ett stort plus för bokens illustrationer. Jag är inte bekant med Matilda Salméns andra böcker som hon illustrerat men jag gillar hennes enkla och rena stil med små roliga detaljer. Kolla bara in den där härliga 70-tals kaffekoppen i ett gammalt köksskåp. Vad fint!

IMG_4403


Mamma vill inte gå på dagis
Författare: Patricia Arnolds
Illustratör: Matilda Salmén
Förlag: Miro förlag
Utgivning: 201303
Antal sidor: 28
ISBN: 9789187181030 Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *