Familjen Sömnlösing

Familjen SömnlösingFamiljen Sömnlösing flyttar till andra sidan jordklotet och kommer aldrig riktigt över sin jetlag. De orkar inte hålla sig vakna på dagarna och söker överallt efter en lösning på sitt problem. Men behövs alltid en lösning? Och är ett problem alltid ett problem? Till slut bestämmer sig familjen för att ge natten en chans.

Historien går framåt i sakta mak och texten är nära på poetisk.

Denna sällsamma bok utspelar sig i en gråblå dyster men vacker värld. Illustrationerna påminner om Tim Burtons fantastiska världar (filmer som Nightmare before Christmas, Frankenweenie, Corpse Bride m.fl).

Boken har ett stort, härligt format och pappret har fin, matt kvalitet vilket förstärker känslan som blyertsillustrationerna skapar. Karaktärerna för tankarna till ungdomens ”emokultur” med svart snedbena, mörka kläder och stora halsdukar. Djuren i skogen har egendomliga utseenden och deras ögon lyser i natten.

Jag gillar boken och budskapet som den förmedlar. Det är okej att gå sin egen väg, man behöver inte alltid anpassa sig. Om något annat än normen passar bättre, varför inte prova det?

Sömnlösing
Fantastiska illustrationer
familjen sömnlösing
Mika umgås med sina nattdjur

 


Familjen Sömnlösing
Författare: Karina Wolf
Illustratör: Bröderna Hilts
Översättning: Lennart Hellsing
Förlag: Bonnier Carlsen (2013)
ISBN: 9789163872013
Antal sidor: 40
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

3 reaktioner till “Familjen Sömnlösing”

  1. Inspirerande bilder! Men jag hade blivit rädd för dem som barn… de är lite mörka och läskiga, ångestframkallande… Dock vackra! :) Och definitivt en bok jag som vuxen blir sugen på att köpa, tack för tipset!

    /Em

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *