En sekund i taget

Hedvig lämnar sin döda familj i lägenheten och drar därifrån. Alla människor har dött i en mystisk feber, precis alla utom Hedvig, 13 år. Hon tar nycklarna till skolan ur mammas handväska, hoppar på sin cykel och beger sig skolan där hon vet att det finns tält och sovsäckar och sådant som kan vara bra att ha ute i naturen. Hedvig vet det eftersom att en av lärarna var tokig i skogen och alltid ville att de skulle ut i skogen. Hedvig brukade tycka att läraren var en tönt, det tyckte ju alla, men nu när det helt plötsligt blev så här är hon istället tacksam för att hon vet en massa om hur man klarar sig i naturen. Efter en natt ute i skogen drar sig Hedvig till minnes en liten gård dit de varit med skolan, en sådan där undervisningsgård med några djur och hon bestämmer dig för att åka dit. Hon installerar sig på gården och lär sig ta hand om djuren och gården samtidigt som hon gör sitt bästa för att glömma det som varit. Hon lever här och nu, ensam, en sekund i taget.

Boken består till stor del av Hedvigs tankar, både om det som varit, om nuet och om framtiden. Hur hanterar man egentligen att man är ensam kvar och hur klarar man sig dag för dag? Hur känns det egentligen att kyssa en pojke? Hedvig hann aldrig prova och nu är det försent. Finns man om ingen vet ens namn?

Jag sträckläste den här spännande historien och baserat på vad jag nyligen läst och tittat på så erkänner jag att jag hela tiden väntade på zombiernas intåg, vilket såklart aldrig inträffar. Den här boken handlar inte om rädslan för monster utan den handlar mer om rädslan för ensamheten. Det är otroligt intressant att följa Hedvigs tankar och hur hon plockar upp sina förmodat befästa åsikter och antaganden för att omvärdera dem. Vems tankar är det egentligen som skapar jaget, är det dina egna eller andras?

Trevligt är att Sofia Nordin i detta nu åtminstone försöker att skriva en uppföljare. Jag hoppas verkligen att hon lyckas!


En sekund i taget
Författare: Sofia Nordin
Förlag: Rabén & Sjögren (2013)
ISBN: 9789129686500
Antal sidor: 193
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

3 reaktioner till “En sekund i taget”

  1. Kul! Då ska det bli spännande att höra din åsikt!

Kommentarer är stängda.