Julpyssla tillsammans

Julpyssla tillsammans är en bok som utlovar ”roliga idéer och bra instruktioner till pyssel som både små och stora klarar av”. Boken är indelad i följande kategorier:

– Inför julen
– Utklädning
– Utomhuspynt
– Inomhuspynt
– Pynt och lek
– Julklappar att ge bort
– Granpynt
– After jul

Jag bläddrade igenom den tillsammans med mina barn igår, och både jag, Elin 2½ år och Nils 6½ år blev lite sugna på att prova några pyssel. Det var dock inte samma pyssel vi ville göra; Nils ville göra en jultermometer och en snömätare, Elin en pepparkakskrona och en tröja med tryck och jag tyckte det såg kul att att bygga ett pepparkakshus av kartong. Pepparkakshuset såg nog ganska verkligt ut i boken för barnaögon, för dottern låtsades att hon tog loss godisbitarna från taket på det och matade mig med dem.

Längst bak i boken finns ett par sidor där författaren beskriver utrustningen man behöver för att pyssla. Det ska vara enkelt och billigt (gärna gratis). Färg (som är lätt att tvätta bort), limstift och hobbylim, sax, kartong och diverse prylar är bra att ha hemma. Piprensare, knäckformar, pärlor, garn, filt, toalettpapper, glitter…det är bara att använda fantasin.

Boken är uppbyggd på ett bra sätt, det finns en tydlig färgad ruta vid varje pyssel med en checklista där man prickar av det man behöver. Instruktionerna är stegvis, numrerade och bildillustrerade. Något som jag gillar med boken är också att allting som tillverkas inte ser så himla perfekt ut, det är ju barn som ska pyssla och då ska det ju se ut som det gör när barn pysslar. Vi kommer nog att testa att göra flera saker, och vi börjar nog med snömätaren så den är klar innan snön (förhoppningsvis) kommer!


Julpyssla tillsammans
Författare: Ingela Jonasson
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 61
ISBN: 9789129682274
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *