Rubinröd

Rubinröd är första delen i en trilogi där de två andra delarna, Safirblå och Smaragdgrön, utkommer på svenska under 2013. Gwendolyn är 16 år och en helt vanlig tonåring boendes i London. Helt vanlig så när som på hemligheterna hennes familj döljer. I familjen finns en ärftlig gen som gör att innehavaren kan resa i tiden och just nu är det Gwendolyns kusin Charlotte som förmodas bära på den. Charlotte har tränats för detta i många år och medan Gwendolyn fått leka har Charlotte övat värjfäktning och studerat historia. Det första tidssprånget äger rum mellan genbärarens sextonde och sjuttonde levnadsår så när som helst nu borde det ske. Varje gång Charlotte blir yr i huvudet väntar alla med spänning för en tidsresa förebådas vanligtvis av en yrselliknande känsla och ibland huvudvärk.

När Gwendolyn ska kila bort till affären för att köpa lite karameller till sin gammelfaster försvinner plötsligt marken under hennes fötter,  hon blir hisnande yr och allt är suddigt. När hon kan se ordentligt igen befinner hon sig på samma gata men i en annan tid! Självfallet är det Gwendolyn som burit på genen och kan resa i tiden, det är hon som är Rubinen!

Mycket mer än så vill jag inte avslöja men det är en riktigt spännande och intrikat historia som börjar rullas upp. Tillsammans med Gwendolyn reser Gideon i tiden och han är, såklart, snygg men dryg, fast utan att det blir som en tradig kliché. Boken innehåller både kärlek, äventyr och spänning och det historiska blandas med vår moderna tids tekniska prylar och samtidsreferenser. Vad händer egentligen om man fotograferar någon med sin mobiltelefon och visar dem resultatet långt innan kameran ens uppfanns? Gwendolyn är stark och egensinning och kan ta väl vara på sig vilket jag uppskattar mycket. Kerstin Gier skriver väldigt enkelt men medryckande och målande och jag är Gwendolyn, 16 år, genom hela boken. Jag vill verkligen veta hur hela den här historien hänger samman och utvecklar sig och jag ser mycket fram emot att läsa de två andra delarna i den här serien.


Rubinröd
Serie: Ädelstens-trilogin 01
Författare: Kerstin Gier
Förlag: Bonnier Carlsen (2012)
ISBN: 9789163869617
Antal sidor: 365
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Veroniqa Sjöquist

Jag heter Veroniqa och är omåttligt förtjust i böcker och läsning sen barnsben. Då svämmade min bokhylla över av Fem-böcker, Wahlströms röd-gröna ryggar och allsköns hästböcker. Jag arbetar som lärare i åk F-3 och läser mycket litteratur för barn och unga på jobbet men också hemma för att hålla mig à jour och för att många böcker i den här kategorin helt enkelt är så vansinnigt bra! Att högläsa en bok för barn är så mycket mer än att bara läsa texten och titta på bilderna. Presentationen, uppläsningen och samtalet kring boken skapar en helhetsupplevelse.

En kommentar till “Rubinröd”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *