En sjöjungfrus tårar

Så läser jag sista delen i fantasyserien (Gryningsserien) om Maya och Havsfolket av Anette Skåhlberg. Om en ung människas val och följande förvandling till något helt annat, men framför allt till ett helt annat sorts liv. Ett liv i havet.

Boken börjar dramatiskt med att Mayas lillebror Björne är borta. Han verkar ha ätit av de torkade algerna som gör att en förvandling till sjöjungfru tar vid, men förvandlingen varar bara för en kort stund. Jag vill inte avslöja allt, men det är ofrånkomligt det som kommer att ske. Starka känslor i omlopp och en sorg över att ingen väg tillbaka finns. Inte utan att jag fällde en tår. Det är ju så att leva i havet är magiskt för Maya, men inte alls ofarligt. Det lurar faror överallt och det enda är att själv bli förutseende och kunna försvara sig och att allra helst omge sig med vänner från havet som kan ge angriparna en utmaning.

Mayas och Yaz kärlek står fast, de är länkade i musik, de binds samman av varandras melodier och Maya vill för alltid förbli hos henne. Henne? Jo, Yaz som först var en pojke är numera en flicka, då han gick igenom sin narjanin i bok nummer fyra, Havsrikets hemlighet, och ömsade skinn så som alla Havsvarelser gör när de fyller 13 år. Maya har inom kort att invänta en egen narjanin hon med och därmed ett byte till att bli en pojke! En spännande tanke det där tycker jag. Det är inte viktigt vilket kön vi har utan vem vi är.

Min 12-åriga dotter, som väl tillhör främsta läsgruppen med tanke på temat om att gå igenom en förändring/förvandling till något annat, tycker mycket om böckerna. Hon levde sig in händelserna och såg fram emot varje gång en ny bok kom ut. Precis som jag kunde förutse så uppskattade hon verkligen Fälthandboken – en fauna över Havsrikets alla invånare. Denna ger ingående svar på vem som är vem och vad som är vad och mer därtill. Det är fascinerande vilka varelser vattnet verkar rymma, inte utan att jag blir lite mörkrädd. Alla delar i serien är fantasirikt illustrerade i svartvitt av Katarina Dahlquist, men Fälthandboken är dessutom rikligt och ofta detaljrikt illustrerad.

Denna bokserie kan verkligen rekommenderas till både läsovana och läsvana personer, allt för dem som vill ha spänning och utmaning i tanke och känslor.

Se tidigare recensioner här och här.


En sjöjungfrus tårar
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag (2012)
Antal sidor: 70
ISBN: 9789186861223
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fälthandboken – en fauna över Havsrikets alla invånare
Författare: Anette Skåhlberg
Illustratör: Katarina Dahlquist
Förlag: Sagolikt Bokförlag (2012)
Antal sidor: 61
ISBN: 9789186861247
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Malin Alvasdotter

Mitt namn är Malin och jag har 6 barn födda mellan 1998-2015 och jag tycker att deras bokintresse ger mig en bra inblick i olika sorters böcker för olika åldrar. Jag är utbildad inom Biblioteks- och informationsvetenskap och skriver själv på olika bokprojekt, så där som säkert många skrivande drömmande själar gör. I mitt skrivande för barn är det poetiska i livet och i naturen min drivkraft. Mitt intresse för miljö är mycket stort och tidigare drev jag bloggen MalvaLin, som också är mitt miljövänliga företags namn. Jag tilltalas oerhört av vackra eller spännande illustrationer. Det kan avgöra om jag tar en bok i min hand och sådan var jag även som barn, på gott och ont. Men det är ju så att bilder kan vara fantastiska ihop med en text och jag uppskattar även när böcker för äldre barn har illustrationer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *