Här kommer mc-polisen

Här kommer mc-polisen är bok nummer 13 av Arne Norlins ”Här kommer…”-böcker som handlar om pojken Halvan. I de tidigare böckerna har han kört exempelvis polisbil, flygplan, tåg och sopbil. Hemma hos oss har vi läst varenda en, eftersom sonen när han var lite mindre var galen i alla typer av fordon. Nu har han hunnit bli 6½ år, och att leka med bilar är inte längre så intressant, men en ny Halvanbok är inte helt fel ändå.

Alla Halvanböcker börjar med att Halvan sitter i sitt rum och leker, i det här fallet med en polismotorcykel. På nästa uppslag har han plötsligt blivit en vuxen Halvan som själv är mc-polis. Här får man läsa om den utrustning han måste ta på sig innan han åker ut med motorcykeln, och på sidorna efter beskrivs alla speciella detaljer som en polismotorcykel har. Fakta om hur man mäter motorcyklars styrka (i kubik) finns också i en ruta. Allt detta gör att det faktiskt kan vara lite intressant läsning även för en vuxen person.

När våren kommer är det dags för mc-poliserna att börja åka på sina motorcyklar, och vi får veta att det krävs en träningsvecka där man övar på undanmanövrar och eskorter bland annat. Självklart händer det något spännande i boken också: när Halvan är på väg till en dags jobb som ska innebära hastighetskontroll får han höra talas om ett rån. Det blir utryckning med blåljus och full gas! Ska Halvan hinna ikapp rånaren som flytt på en moped?

Jag gillar Halvanböckerna, de känns genomtänkta med bra och lagom mängd fakta blandat med en liten spännande historia. Undrar just vad Halvan kommer att få för yrke nästa gång?

Om man gillar Halvan kan jag varmt rekommendera Halvans ABC också, som jag recenserade förra hösten, läs om den här. Flera av böckerna finns också anpassade för de minsta barnen; Barnboksprats Emma har recenserat två av dem här.


Här kommer mc-polisen
Författare: Arne Norlin
Illustratör: Jonas Burman
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 32
ISBN: 9789129676709
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.