Familjen Bliss magiska bageri

Ordet magisk lockar mig alltid. Det fyller mig förväntansfullt med något utöver det vanliga – det oväntade, det fantastiska och med spännande äventyr på lut. Familjen Bliss magiska bageri fick mig genast att vilja läsa boken men även Peter Bergtings mycket snygga omslagsbild gjorde sitt. Man vill bara kliva in genom den där dörren och få ta del av de magiska saker som sker i bageriet. Tyvärr blev det inte den höjdpunkt av läsning som jag förväntat mig. 

Familjen Bliss har ett bageri där föräldrarna bakar och tioåriga dottern Rose är den som mest hjälper till och har viljan att lära sig mera. Hennes bröder tycker mest det är jobbigt och lillasyster är fortfarande alldeles för liten. Familjen verkar leva väldigt rutinmässigt och endast för bakandet av kakor, muffins och tårtor men en dag får föräldrarna ett slags uppdrag och måste bege sig iväg. Rose får ansvaret över att vakta den magiska kokboken som är inlåst och får bara hämtas ifall det börjar brinna. Rose ser äntligen sin chans till att få använda lite magiska recept – annorlunda recept som kan göra att människor blir kära eller bara kan säga sanningen. Så dyker moster Lily upp, en avlägsen släkting som påstår sig vilja barnen väl men verkar mest intresserad av att bli känd och förmögen. Kanske med hjälp av en magisk kokbok.

Kathryn Littlewood skriver bra och välformulerat. Kanske lite för väl för jag blir smått galen på alla detaljer kring bakandet och vad alla har för slags kläder på sig. Det mal på. Många scener känns överdrivet barnsliga även för att vara en barnbok. Att föräldrarna reser iväg och lämnar sin butik och barnen i en vecka alldeles gratis kan jag väl köpa som ett slags välgörenhetsuppdrag men de magiska bakverken och dess effekter det får på folket i byn där de bor känns fåniga. Jag blir aldrig som läsare involverad. Den spänning som byggs upp när barnen gör misstag och försöker använda magin för att återställa ordningen blir inte intressant. Rose som karaktär känns lite motsägelsefull ibland. Hon pendlar mellan att tycka att gemenskapen i familjen är bäst och att man inte behöver några trollformler för att nå sin egen förmåga till storhet, till att vara väldigt ytligt intresserad och känna sig osynlig i familjen. Som läsare litar jag inte riktigt på henne.

Känner mig lite besviken på att moster Lily inte var så karismatisk som jag trodde att hon skulle vara som den mystiske främlingen. Att det liksom skulle leda till något riktigt spännande när en utomstående kliver in. Att boken lämnar ett öppet slut för en fortsättning gör mig något irriterad men när man kikar in på Bokus så ser man information om att den engelska versionen som fortsättning finns utgiven nästa vår. Vem vet, kanske den boken blir något mer spännande, bara Rose får lämna det magiska bageriet och göra något annat än baka efter märkliga receptet i det oändliga.


Familjen Bliss Magiska bageri
Författare: Kathryn Littlewood
Bokförlag: Alfabeta
Antal sidor: 271
Utgiven: 201211
ISBN: 9789150114072
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *