Dinosauriefeber

Rabén och Sjögren har nyligen givit ut två nya dino-faktaböcker i lite olika format. Både jag och femåringen är stora dinosauriefantaster och vi kastade oss givetvis över böckerna. Vi blev inte besvikna.

Möt dinosaurierna är en renodlad faktabok för något äldre barn med mängder av snygga och färgstarka illustrationer. Bilderna ser nästan självlysande ut och vid första anblick undrade jag om jag behövde 3D-glasögon.

Möt dinosaurierna innehåller bakgrundsfakta om fossil, de olika tidsperioderna då dinosaurierna levde och information om släktskapet med fåglar. Många olika dinosaurierarter presenteras med fakta, bilder och faktaruta. Boken är väluppdaterad och många av de nyare arterna finns med tillsammans med klassiker som Tyrannosarus rex och Triceratops.

Arterna är sorterade efter tidsålder och boken är mycket noggrann och detaljerad. Det finns många spännande detaljer om arternas utseende, beteende och utveckling från kräldjur mot fåglar. De arter som presenteras är både kända och mindre kända och det finns även med ett antal flyg- och havsödlor. En extra användbar detalj är snabbfaktarutan som innehåller dinosauriens storlek i jämförelse med en människa, föda, var fossil hittats, längd, tidsålder och vad namnet betyder (och en fonetisk skrift kring hur artens namn uttalas hade kanske även varit på sin plats…)

I denna bok kommer vi verkligen nära dinosaurierna med actionspäckade bilder. Det finns en hel del blod och kadaver, så alltför små eller känsliga barn kanske inte ska bläddra i boken.

Det enda jag egentligen har att invända mot är den fula framsidan. Med så många magiska illustrationer så förstår jag inte att de valde just detta gap som ser halvt konstgjort ut. Men i övrigt är det en riktigt bra dinosauriebok som även jag som vuxen uppskattar mycket.

Fantastiska fakta: Dinosaurier är en bok med flikar, quiz, små kuvert att öppna, klistermärken, pussel och givetvis en massa bilder och fakta om dinosaurier.

Denna pyssel/faktabok vänder sig till yngre dinofanaster och tillför inte så mycket till vuxna fans. Boken innehåller mer grundläggande och enklare fakta än boken ovan och passar bra till högläsning för yngre barn.

Konceptet med pyssel, flikar och faktarutor tycker jag är ett bra sätt att introducera faktaböcker i barns liv. Det blir lättläst och roligt att bläddra och det krävs inte alltför mycket koncentration när styckena är så korta.

En stor del av texten är skriven i snirkligt typsnitt och det känns lite svårläst. Men det tillhör väl genren eftersom jag sett det i ett flertal pyssel/faktaböcker som ska vara lite spännande och annorlunda. Jag tycker också att det hade varit bra om pappret varit lite tjockare. Det känns som att det finns stor risk att alla flikar och dylikt kommer att bli skadade (om det finns lite mer ovarsamma barn i familjen, som hemma hos oss t ex).

Jag tycker att boken är en bra introduktion till dinosaurier för barn i 3-6-årsåldern.

Ur serien med Fantastiska Fakta finns även Vilda djur på savannen, Havsdjur och Vidunder samt  All världens djurungar som vi recenserade för några veckor sedan här på Barnboksprat.


Möt dinosaurierna
Författare: John Woodward
Förlag: Rabén och Sjögren (2012)
ISBN: 9789129684179
Antal sidor: 96
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Fantastiska Fakta: Dinosaurier
Översättare: Jenny Vargensten
Förlag: Rabén och Sjögren (2012)
ISBN: 9789129684100
Antal sidor: 24
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *