Lillasyster är ett monster

När jag hade publicerat min sammanställning av syskonböcker fick jag en trevlig överraskning hem i brevlådan:

Det mest slående med denna bilderbok är de fullkomligt underbara bilderna! Jag älskar dem, de är så fina, charmiga och gjorda med glimten i ögat.

Boken handlar om Bob, som får en lillasyster. Han tycker så mycket om att mysa med sina föräldrar, men plötsligt har de bara tid för bäbisen. De säger att hon är en sötnos, och allt möjligt annat tramsigt, men Bob vet bestämt att hon är ett monster. Men var kom hon ifrån egentligen? Bob funderar och till slut får mamma påminna om hur det egentligen gick till. Och såklart kommer Bob på att det finns fördelar med att ha en syster.

Precis som jag varit inne på tidigare är det väldigt vanligt med syskonböcker som fokuserar på svartsjuka och den här boken är en ganska typisk sådan. Jag kan tycka att det känns lite hårt att läsa meningar som ”Men en dag bryr sig ingen om mig längre” för ett barn som ännu inte upplevt konkurrensen ett syskon kan innebära, så därför hoppade jag över och slätade ut lite när jag läste för min fyraåriga dotter som då var blivande storasyster (Lillebror Sander föddes 4 november och det var innan dess vi läste boken).

Som sagt, bilderna är underbara och de samspelar klockrent med texten. Här är några exempel:

Var kommer lillasyster från egentligen? Bob funderar. Bilden uttrycker väldigt mycket utöver det som sägs i ord. Men jag undrar en sak… hur många har sopnedkast idag? Jag fick förklara konceptet för min dotter, som är van att slänga sopor i soprummet. Samma sak gäller brevlådeinkast i dörren, fast det kanske är vanligare att det finns kvar i äldre hus?

Min favoritbild i hela boken. Så sann… Roligt med en blinkning till den vuxna högläsaren, för jag misstänker att barnet självt kanske inte ser det lustiga i bilden.

Boken innehåller även lite, lite fakta när mamma påminner Bob om hur det gick till att få en lillasyster, men det är inte bokens fokus.

Många bäbisar på pärmarnas insidor.

En mysig och rolig bok, mysig mest för de sköna bilderna och rolig för att Bob tänker så knasigt.

Johanna Ögren på Bokhora har också recenserat boken. De gillar boken, men hennes barn har inte riktigt förstått att lillasyster faktiskt inte är ett monster på riktigt…


Lillasyster är ett monster
Författare: Linda Pelenius
Illustratör: Lena Forsman
Förlag: Berghs (augusti 2012)
ISBN: 9789150219425
Antal sidor: 32
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Lillasyster är ett monster”

  1. Åhå, så det har kommit ett syskon nu! Stort grattis Helena m. familj till er lille Sander. Så roligt!

  2. Jag har sopnedkast! Wow, känner mig riktigt… eh, antik. Jag vet för övrigt ingenting om varken barn (trots att jag är storasyster till fyra, varav tre är minst sjutton år yngre än jag) eller barnlitteratur, kanske därför denna blogg känns så trevlig att läsa – jag känner att jag lär mig någonting! Har massor med böcker som jag vill ge i present till mina syskon och andra barn jag känner. Fast jag lider av sömnlöshet just nu, så jag är rejält blödig och har fått tårar i ögonen av att läsa om allt från försvunna ugglemammor till barn som råkat illa ut.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *