Den nya flickan

I huvudpersonen Saras liv pågår just nu någonting ganska jobbigt; hon håller på att förlora sin barndomsbästis till en annan klasskompis. De andra två utestänger Sara från gemenskapen liksom lite i taget, och kanske för att inte bli sviken drar sig Sara undan alltmer.

En dag börjar det en ny tjej i klassen som placeras bredvid Sara i klassrummet. Ines heter hon och hon både ser annorlunda ut och beter sig konstigt tycker de flesta i klassen. Ganska snart börjar rykten spridas och plötsligt ”vet” alla varför Ines varit tvungen att flytta och byta skola – hon är en mördare. Dramatiken tätnar!

Sara vill helst inte bli inblandad i något, och erkänner att hon är en ganska feg och rädd person när Ines och hon träffas ute på skolgården. Sara längtar nog desperat efter en kompis, för hon vågar faktiskt följa med Ines hem när Ines erbjuder henne att komma med och kolla på hennes orm som hon har hemma. Sakta men säkert börjar något som liknar en vänskap växa fram mellan de två udda tjejerna. Men kan Sara lita på att Ines verkligen inte är en galning och mördare? Hon erkänner ju faktiskt att hon har haft en kniv med sig till skolan.

Den coolaste tjejen i klassen ser till att Ines blir mobbad, och det verkar Ines till en början tåla hyfsat – hon är ju en tuff tjej åtminstone på ytan. Men Sara ser att Ines blir ledsen, och då börjar en idé ta form i hennes huvud: en av hennes tecknade karaktärer ska få liv på riktigt. En rödhårig vilding med en orm om halsen…nu ska de coola tjejerna få sitt straff!

Det är en lättläst bok med en ok story. Här finns bra uppslag till diskussioner om vad som är rätt och fel, tankar kring hur man reagerar och agerar när man är med om mobbning…Sara får visserligen en ny vän i Ines, men det är inte bara guld och gröna skogar för det. Tänkvärd bok.

Det finns en del svartvita illustrationer som funkar bra inuti boken, men som jag skrivit tidigare när det gäller omslagen till många lättlästa böcker så tror jag att de tyvärr skrämmer bort en del påtänkta läsare. De ser helt enkelt inte tillräckligt lockande ut.


Den nya flickan
Författare: Kristian Fredén
Illustratör: Karin Cyrén
Förlag: LL-förlaget
Antal sidor: 91
ISBN: 9789170534195
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *