Massor av syskonböcker

Jag letar som sagt efter syskonböcker just nu. Helst vill jag ha mestadels positiva böcker som ska vara enkla och rakt på sak, gärna innehålla både en berättelse och fakta på bra nivå för ett barn som snart fyller 4 år. Vi har redan läst lite om syskonsvartsjuka och jag vill inte trycka på alltför mycket mer om det i detta läge – däremot kan det ju bli intressant senare, när dottern kanske upplevt det själv.

Vilken tur att man kan gå till biblioteket och läsa en massa böcker gratis! Nu har jag varit där två gånger. Första gången läste jag de böcker som fanns inne just då. Jag lånade den som verkade passa oss bäst, nämligen Snart har vi en baby! av Gunilla Hansson, men mer om den en annan gång (kan i alla fall avslöja att den blev en smash hit!). Nu tänkte jag nämna dem jag inte lånade. Flera av dem är slutsålda, men finns på biblioteket. Vill du köpa dem begagnade kan du leta på exempelvis Bokbörsen, antikvariat.net eller Tradera.

Uffe Syskonbror av Marie Norin, från Rabén & Sjögren (slutsåld)
Uffe har fått en lillasyster och tycker det är jobbigt. Han tänker ut en smart uppfinning: en bebismosare! Men kanske är det inte bara dåligt att ha en syster… Generöst med smakprov på de härliga bilderna finns i illustratören Maria Nilsson Thores blogg.

Kan man beställa en bror? av Dan Höjer, från Rabén & Sjögren (slutsåld)
Mårten är fem år och ska få ett syskon. Han har massor av frågor och den här boken besvarar dem på ett fint sätt. Det är ganska mycket text, så jag skummade den mest och minns ärligt talat inte särskilt bra hur den var. Men Bokunge har skrivit om den.

Dumma lillebror! av Stephanie Blake, från Berghs förlag, köp hos Bokus eller Adlibris
Simon har fått en lillebror och vill helst lämna tillbaka honom till sjukhuset. Men på natten när han ska sova tänker han på alla farliga vargar som finns i närheten och inser att det är upp till honom själv att rädda lillebror. En söt historia om att värna om sitt syskon, trots allt.

Hallå därinne! av Ulf Stark, från Bonnier Carlsen, köp hos Bokus eller Adlibris
En fin bok om ett blivande syskon som berättar för bebisen i magen om Livet och allt som är värt att veta. Det handlar kanske mer om barnet som ska få ett syskon, än rent allmänt om att få syskon och det är ganska mycket text. Smakprov finns här.

Magda och Anton av Lena Arro, från Opal (slutsåld)
Det finns fler böcker om Magda och i denna har hon just fått en bror. Han skriker ganska mycket och det enda som får tyst på honom verkar vara att låna Magdas Loppsockan…

Rut & Knut tittar ut på liv & död – Änglar och navelsträngar, av Mats Wänblad m.fl., från Rabén & Sjögren (slutsåld)
Det här måste vara en perfekt bok för barn som älskar att memorera fakta och rabbla intressanta detaljer. Det är nämligen en uttömmande faktabok om livet och döden, på lite alla möjliga sätt och vis. Handlar delvis om hur människobarn blir till, men också om mycket annat.

Kim & Skrutten av Karin Frimodig och Sara Berg, från Vombat förlag, köp hos Bokus eller Adlibris
En fin bok som fokuserar på den långa väntan en graviditet innebär. Kim tycker att det är så spännande att få ett syskon, men vilken tid det tar! Boken är dessutom uppfriskande normbrytande, då det är Kims mammas fru (sambo?) som väntar barn. Kim har även en pappa och bor växelvis hos föräldrarna.

Jag ska få ett syskon! av Emily Menendez-Aponte, från KM-Förlaget & Bornelings, köp hos Bokus eller Adlibris
Denna bok talar direkt till barnet och bemöter vanliga frågor och funderingar om hur det är att få ett syskon. Jag tänker mig att den passar lite större barn, som själva kan läsa den.

Äntligen syskon! av Camilla Lundsten, från Rabén & Sjögren, köp hos Bokus eller Adlibris
Mammafanten är stor om magen – Lillefanten ska få ett syskon! Lillefanten längtar efter att få spela fotboll med syskonet. En söt bok i pekboksserien om Lillefanten, med stadiga kartongsidor som passar de allra minsta.

Nästa biblioteksbesök ägnade jag åt att läsa/bläddra igenom en bunt böcker jag hade reserverat. Jag lånade faktiskt ingen av dem, eftersom jag inte gärna ville behöva släpa min stackars gravida kropp till biblioteket ännu en gång för återlämning, men det var bra att få ta en titt på dem i alla fall.

Kråke i mammas mage, av Marie Bosson Rydell, från Kråkes bokklubb/Gleerups, köp hos Bokus eller Adlibris
Den här boken berättar om allt från hur Kråkes mamma och pappa träffades till hur de kom att få först en och sedan en till bebis. Kråke-serien innehåller många böcker om Kråke och den här kombinerar berättelsen om Kråkes liv med fakta om hur barn blir till. Smakprov finns här.

Spermie plus ägg är lika med bebis, av Jenny Wik, från Kabusa Böcker, köp hos Adlibris eller Bokus
En kul bok om spermiernas simtävling och vad som händer sedan. Helena Eriksson har skrivit om den här på Barnboksprat.

Så blev jag till, av Katerina Janouch, från Bonnier Carlsen, köp hos Bokus eller Adlibris
En fin bok som besvarar många frågor och tar hänsyn till att alla barn och familjer inte tillkommer på samma sätt, då den även tar upp adoption, provrörsbarn, extramammor och extrapappor. Dessutom hoppar den inte över det där steget om hur spermierna kommer in till ägget, även om jag känner mig lite tveksam till illustrationen av samlag, som visserligen är smakfull nog att inte vara porrig, men nog snarare ser ut som att pappan kittlar mamman… Ni kan själva se bilden i Tvillingmammas blogg.

Vi ska få ett syskon, av Lennart Nilsson och Lena Katarina Swanberg, från Bonniers förlag (slutsåld)
Maria och Johan är fem och sex år gamla och väntar spänt på sitt nya syskon. Boken är full av Lennart Nilssons fantastiska fotografier och bjuder på rikligt med fakta. Jag tycker att bilderna ser lite daterade ut, trots att boken ”bara” är från 1993…

Emma och Lillebror, av Gunilla Wolde, från Natur & Kultur, köp hos Bokus eller Adlibris
I den klassiska serien om Emma finns en fin bok om hur hon hjälper till att ta hand om sin lillebror.

Ellis får ett syskon, av Siri Reuterstrand, från B Wahlströms, (slutsåld)
Det finns många böcker om Ellis och i denna är det syskondags. Kompisen Ullis har en gullig lillebror och när mamma berättar att Ellis också ska få ett syskon blir det spännande.

Nejlika och lilla lillasyster, av Hanna Zetterberg Struwe, från Rabén & Sjögren (slutsåld)
Även i serien om Nejlika finns en syskonbok. Nejlika är två år och har just fått en lillasyster. Hon vill krama henne och vara nära, men mamma och pappa säger bara ”nej” och ”var försiktig”! Då blir Nejlika arg och mamma och pappa förstår att de måste låta henne vara delaktig som storasyster, så de visar henne hur man tar hand om en bebis.

Lilla stora syster, av Ann Forslind, från En bok för alla, köp hos Bokus eller Adlibris
En bok om syskonsvartsjuka ur storasysters perspektiv, som blev en av mina favoriter. Kanske skaffar jag den lite längre fram, om det blir aktuellt med syskonsvartsjuka hos oss. Men i nuläget vill jag helst inte tjata om det alltför mycket utan försöka hålla en positiv ton kring att få syskon.

Busiga bebben kommer hem, av Thomas Svensson, från Bonnier Carlsen (slutsåld, men ingår i samlingen Här kommer Busiga Bebben)
När Busiga Bebben kommer hem till Jakobs familj blir allt kaos..! Lite lustigt kanske, men faktiskt för mycket kaos för min smak… Den här boken finns tydligen både som flikbok och som vanlig bilderbok. Det finns också flera böcker om Busiga Bebben.

Busiga Bebben, av Thomas Svensson, från Bonnier Carlsen (slutsåld)
En bok med flikar som berättar om när Busiga Bebben låg i mammas mage och storebror Jakob hade många funderingar.

Syster och bror, liten och stor, en antologi från Rabén & Sjögren, köp hos Bokus eller Adlibris
Många flugor i en smäll kan det bli om man köper en fin samlingsvolym med syskonböcker! Den här boken innehåller både korta verser och hela bilderböcker. Vad sägs om ”Jag vill också ha ett syskon”, ”Kottens hemlighet”, ”Snart har vi en baby”, ”Babar och hans familj”, ”Rally-Pojken får en bebis”, ”Rut & Knut & lilla Tjut” och ”Lilla spöket Laban får en lillasyster”? Jag är kanske inte jätteförtjust i samlingsvolymer, men den här innehåller onekligen mycket fint.

Uno i mammas mage, av Sara Gimbergsson, från Opal, köp hos Bokus eller Adlibris
Den här boken skiljer sig från de flesta andra genom perspektivet, som är bebisen i magens eget perspektiv. En väldigt mysig bok om hur Uno har det i mammas mage, kanske inte så faktaspäckad men otroligt fin. Den här är en av mina favoriter och jag beställde den just så att jag kan läsa den med Ava (och så småningom med Lillebror själv).

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Massor av syskonböcker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *