Betty är en speciell sorts ko

Uno är busschaufför och kör gröna linjen varje dag med samma passagerare. Nu hotas hans busslinje av nedläggning just för att han har för lite folk som åker med. Uno blir ledsen men så mitt i natten får han besök av brevbäraren som kommer med ett stort paket. Det innehåller en speciell sorts ko som heter Betty.

Jag tycker det är helt underbara bilder i den här barnbilderboken.  Färgstarka, fantasieggande och helt enkelt mysiga att titta på. Även den stora staden med dess trafik och trängsel gestaltas gemytligt. Texten innehåller en del svåra ord och kanske även för komplicerade ord. Den var lite brokig att läsa och det gäller att läsa tydligt för att inte snubbla med tungan. Men min femåring tyckte sagan var väldigt rolig och flera gånger fick vi kolla på kartan som fanns fram i boken för att se var busslinjen gick.

 På baksidan kan man läsa att boken handlar om vänskap och vad man kan åstadkomma tillsammans. Men jag tolkade den lite annorlunda. Även om Uno trivs med sitt jobb så behövs ibland förändringar. Uno blir ledsen när förändringen kommer men blir räddad av något oväntat och som han först inte vågat drömma om. Det kan vara svårt ibland att bryta mönster och göra något annorlunda, kanske något helt galet men kossan Betty blir en ny fräsch start i Unos arbetsliv.

Författaren Anna Gullischen var helt obekant för mig men hon är inte alls någon debutant. Tillsammans med illustratören Cara Knuutinen har de tidigare gjort böckerna om Saga Blom. De böckerna har beskrivits vila i ett skimmer av Elsa Beskow stil. Mustiga och vackra kan jag läsa av tidigare citat från recensenter. Böckerna handlar alltså om ett barn som gillar trädgårdsarbete och det kanske inte är så ologiskt då författaren även är trädgårdsmästare. Jag blev nyfiken på de här böckerna för de verkar väldigt fina och intressanta. Roligt då man finner nya favoriter bland barnboksskaparna.


Betty är en speciell sorts ko
Författare: Anna Gullichsen
Illustratör: Cara Knuutinen
Förlag: Söderströms
Utgiven: 2012
ISBN:9789515228918
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *