Lilla draken

En drakfamilj bland människor. Som gör samma saker som vi människor gör: får ont i magen, går till doktorn, grillar korv, åker buss och går på badhus.

Det är vad Christina Wagners böcker om Lilla draken handlar om. Den första boken, Lilla draken får ont i magen, kom ut förra sommaren på författarinnans eget förlag, Wagners sidor. I somras kom den andra boken, Lilla draken badar.

 

 

Idén är inte så tokig. Drakar är ju alltid spännande. Och små drakar som är som våra egna små barn låter ju kul! Men tyvärr håller det inte riktigt.

Den första boken då Lilla draken får ont i magen och hennes mamma tar henne till doktorn fungerar skapligt. Det finns en röd tråd i historien och spänningen byggs upp. Den något oväntade förklaringen till Lilla drakens magont sätter en liten knorr på berättelsen. Drakar är ändå lite annorlunda än människobarn.

 

I bok nummer två då Lilla Draken badar på badhus saknar jag den där röda tråden. Som läsare får man följa draken och hennes föräldrar runt i badhuset under en dag, mer än så är det inte. Kanske hade det räckt, om det hade funnits något annat i berättelsen. Men jag upplever den ganska tunn. Jag saknar också någon slags förklaring till drakarnas närvaro i människans värld. I början av boken bestämmer sig drakarna för att ta bussen till badhuset, därför att människorna skulle bli skrämda av drakar i luften. Ett antal gånger senare i boken anar man också människornas rädsla för drakarna. Frågorna man ställer sig: vilka är de? var kommer de ifrån? och vad gör de där? får aldrig något svar. Jag kan heller inte finna någon bakomliggande tanke om att vara annorlunda eller utanförskap. Berättelserna blir på det viset ganska platta. Det finns ingen spänning i texten.

Jag läste böckerna för mina döttrar, 5 och 7 år gamla, och fick den spontana reaktionen: Fina bilder! Och det är böckernas stora behållning. Tydliga, varma, färgglada bilder, med lustiga små detaljer.

Men det räcker inte till. Och det som får det att helt kana utför för mig är när drakarna åker ”ruschelkana”. Och det är inte Lilla draken som pratar småbarnsspråk.

Lilla draken får ont i magen
Författare: Christina Wagner
Förlag: Wagners sidor
Antal sidor: 27
ISBN: 9789197962407
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Lilla draken badar
Författare: Christina Wagner
Förlag: Wagners sidor
Antal sidor: 24
ISBN: 9789197962414
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

5 reaktioner till “Lilla draken”

 1. hEJ§

  jAG HALLER INTE RIKTIGT MED DIG OM ATT DET INTE FINNS EN RÔD TRAD I LILLA DRAKEN BADAR; ENLIGTT MIG HANDLAR DET OM ATT ÂVEN OM DRAKAR ÂR ANNORLUNDA ÂN MÂNNISKOR SA KAN MAN UMGAS MED DEM; VIKTIGT I VAR TID AV UTANFORSKAP;

  mVH
  INGER

 2. Hej Inger,
  Visst är det ett viktigt ämne, utanförskap. Jag tycker dock att olikheten mellan drakar och människor inte problematiseras tillräckligt i boken för att jag ska uppfatta det som en tanke som vill föras fram. Hade det tydliggjorts bättre så hade boken antagligen fått ett högre betyg av mig. :)

  Med vänlig hälsning,
  Susanna

 3. Hej!

  Har läst båda böckerna för mina barn som tyckte väldigt mycket om dem, särskilt bilderna precis som du skriver.
  Jag anser dock inte att det måste vara logik i barnböcker – varför är Musse större än Pluto och bara Musse kan prata?
  Skönt med små bekymmer och en snäll stämning i böckerna som gör att barnen känner sig trygga och glada.
  Ser framemot fler böcker i serien, där kanske det framkommer mer fakta kring drakarna – eller så behövs inte det för barn ;-)

 4. Hej!
  Tqck för ditt svar. Roligt att du tog dig tid.
  Mvh Inger

 5. Hej Marie,
  Intressant att höra dina synpunkter kring logik i barnböcker. För mig handlar det nödvändigtvis inte om just logik här, det är spretigheten och lösa trådar som inte knyts ihop som gör att det inte håller hela vägen ut för mig. Små bekymmer och trevlig stämning har jag inget emot, men jag har fortfarande krav på hur berättelsen skrivs och håller ihop.

  Med vänlig hälsning,
  Susanna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *