Findus flyttar ut

Böckerna om Pettson har blivit ganska många vid det här laget, och det var ett tag sen den senaste kom (det var 11 år sedan). Den här nya efterlängtade boken skrevs ursprungligen för teater redan 1990 av Sven Nordqvist. Den dramatiserades av Stefan Moberg och sen gjordes boken i sin tur utifrån teatermanuskriptet (fakta som finns att läsa i Findus flyttar ut).

Skulle du vilja vakna kl. 4 varje morgon av att någon hoppar i din säng? Inte jag! Och gubben Pettson har definitivt tröttnat på att katten Findus väcker honom på det här sättet. Hur mycket Findus än lovar och lovar att han ska låta bli så hinner han glömma bort det till nästa morgon. Pettson säger att antingen får Findus sluta hoppa eller så får de flytta hans säng från Pettsons sovrum. Men var ska han bo? Pettson kommer på att det gamla utedasset i backen skulle kunna bli ett fint hus till Findus, men Findus blir orolig att han ska ramla ner i hålet rätt ner i bajstunnan! Pettson som är en händig man fixar såklart detta och flyttar dasset till trädgården så det står i närheten av huset.

Findus trivs alldeles fantastiskt bra i sitt hus, han hoppar och hoppar och hoppar i sin säng. Och städar lite också. När kvällen kommer vill han inte ens äta sin kvällsmat inne i huset med Pettson, han tar sin gröttallrik och knatar iväg till sitt eget hus. Pettson tycker att det är väldigt tyst i huset.

Dagen därpå mer eller mindre tvingar Findus Pettson att steka plättar, för han ska minsann ha inflyttningsfest för en god vän. Men vem gästen är vägrar han tala om, det får Pettson veta senare (och självklart är det Pettson själv). De tapetserar och grejar i huset och allt är frid och fröjd. Men…när kvällen kommer verkar Findus inte särskilt glad åt att gå ut till sitt hus, han vill att Pettson följer med. Är katten mörkrädd månntro? Han kan inte somna där i sitt lilla hus och går in till Pettson och berättar att han tyckte att han hört räven. Han vill sova hos Pettson för man kan ju inte sova med en räv utanför dörren. Vad tror ni händer morgonen därpå kl. 4?

Ja, om Findus verkligen har flyttat hemifrån på riktigt får ni veta om ni läser boken. Och glöm inte att leta efter alla  mucklor i denna mysiga och roliga saga!

Jag har alltid tyckt väldigt mycket om Sven Nordqvists illustrationer. Det där att varje gång man tittar på en bild så hittar man någonting nytt som man inte la märke till förra gången man läste boken. En annan bok som är helt fantastisk på det viset är Nordqvists bok Var är min syster, en lite flummig men ändå fin bok vad gäller handlingen, men den stora behållningen är illustrationerna. Bläddra lite i den här.


Findus flyttar ut
Författare & illustratör: Sven Nordqvist
Förlag: Opal bokförlag
Antal sidor: 32
ISBN: 9789172995543
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

En kommentar till “Findus flyttar ut”

  1. Jag kunde inte låta bli att beställa den när jag ändå skulle beställa en annan bok… Det blir Avas första Pettson & Findus-bok hemma (möjligt att de läst på förskolan), det är på tiden! Men filmerna har hon sett.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.