Ny barnbokspratare: Susanna Ståhlenberg

Jag heter Susanna Ståhlenberg och är ny skribent här på Barnboksprat.

Jag är född -78 och bor utanför Uppsala tillsammans med min sambo och våra tre barn födda -03, -05 och -07. Jag har en examen i retorisk och litterär kommunikation och min förhoppning är att en dag kunna försörja mig som frilansande skribent. Men eftersom jag också tycker om att röra på mig och träffa människor så gillar jag att ha det som nu, då jag jobbar deltid i hemvården.

Jag har alltid älskat att läsa och skriva och läser allt ifrån klassiker till chick lit och ungdomslitteratur. Jag är övertygad om att alla läsupplevelser jag haft ända sedan jag var barn delvis har format mig till den jag är idag. Sällan mår jag så bra som när jag har en riktigt bra bok att längta hem till och som jag efteråt kan leva kvar i. Litteraturen är en stor källa till glädje, lärdom och kreativitet och jag hoppas att jag genom högläsning och lästips  kan få mina egna barn att hitta nyckeln till den här världen som ger livet nya dimensioner. Därför känns det extra roligt att jag fått möjligheten att blogga här på Barnboksprat och bidra med mina tankar och upplevelser kring litteraturen.

Mina inlägg kommer förmodligen att vara recensioner och tankar kring alltifrån bilderböcker till ungdomslitteratur för äldre barn. Jag har också en passion för flickböcker från tidigt 1900-tal, så bli inte förvånad om det slinker med en recension av en väldigt gammal bok då och då. Det som fascinerar mig är vad böckerna berättar om kvinnor och män i sin samtid, och särskilt flickor och unga kvinnors möjligheter. Jag tycker också att språket i böckerna är väldigt spännande och återupptäcker gärna gamla ord och uttryck.

Böcker säger så mycket om livet och världen vi lever i och min strävan är att hitta sådant som är viktigt. Det bästa är om barnen har roligt och njuter av läsningen, samtidigt som böckerna berättar något. Om hur vi blir bättre människor, hur vi respekterar andra, hur människor är lika mycket värda, oavsett kön, etnicitet, sexualitet, klass eller ålder.

Det var några ord om mig. Nu kör vi!

Författare: Susanna Backman

Jag heter Susanna och bor på landet i ett litet, litet hus i den lilla, lilla byn Storvreta strax utanför Uppsala. Min familj är däremot inte så liten. Den består av tre barn, två vuxna, en katt och utökas snart ytterligare med ett antal höns och några kaniner. Jag läser och skriver mycket och har en examen i retorisk och litterär kommunikation. När det kommer till litteratur är jag en allätare, såväl på vuxenfronten som i barnboksdjungeln. Eftersom mina egna barn inte hunnit upp till ungdomsböckerna ännu, så måste jag ju sondera terrängen en aning så att jag vet vad jag ska rekommendera när den tiden kommer. Mina absoluta favoriter i barn- och ungdomsbokvärlden är magiska böcker som balanserar alldeles på gränsen, med ett litet stänk av hisnande övernaturlighet. Jag har också en särskild förkärlek till flickböcker från 1900-talets början och har än så länge blygsam liten samling av originalutgåvor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *