Big Bang

Big Bang är en tokrolig barnbok utgiven av ett helt nytt barnboksförlag som kallar sig för Ellerhur förlag. Författaren heter Lasse Pettersson och har sedan tidigare gjort musiksagor. Det är hans dotter Mirijam Pettersson som gjort illustrationerna.

Titeln för onekligen tankarna till ”den stora smällen”, alltså termen för hur Universum skapades. I boken handlar det om en pojke som sitter på en pizzeria med sina föräldrar och äter pizza. Rutger är jättehungrig, så hungrig att han börjar äta av tallriken. Hans mamma bestämmer att nu får det vara nog – Rutger ska inte få någon mer pizza om han så äter upp hela världen. Detta triggar upp pojkens humör och han blir inte bara jättehungrig utan också jättearg.  Plötsligt äter han upp hela pizzerian, staden och fortsätter med andra städer i andra länder tills han slukar planeten och hela världen. Illamående och kanske även ledsen, så exploderar han i ett stort BIG BANG. Nya planeter skapas, balansen återställs och det avslutas med en glad pojke som går hand i hand med sina föräldrar och är jättehungrig.

Tolkningen av bokens tema kan naturligtvis vara olika men mina tankar förs till barn som kan ha svårt för att bemästra sitt humör. Barn med omättlig aptit på världen som vill mycket och oftast att det ska gå fort. Dynamiken i boken är kraftfull och just detta att allt blir precis som vanligt i slutet tyder på att såhär är vardagen med Rutger. Han exploderar i sina känslor men sedan är allt bra igen.

Textmässigt har författaren inte gjort det lätt för illustratören kan jag tycka men Mirijam Pettersson skildrar pojkens ätande på ett roligt sätt även om jag tycker att han ser otäckt arg ut ibland. Ett speciellt uppslag som mina barn fastnade för var sidan med städerna som pojken äter upp. Klicheaktigt tecknat tänkte jag spontant men innan jag läste texten ville 9 åriga dottern gissa städerna först, så jag höll för texten och hon fick alla rätt så det hade sin funktion. Hon var mycket road av detta, vetgirig 9 åring som hon är.

Efteråt upptäckte vi en rolig mus och var tvungen att kika igenom alla sidor igen på jakt efter honom. Jag frågade femåriga sonen vad han tyckte om boken och han svarade kort: BRA!!! Sedan fick jag läsa den två gånger till.

Det är alltså fritt fram att associera och analysera vad författaren vill förmedla med boken eller så kan man bara göra som barnen, tycka en bok är bra utan vidare krusiduller. Förlagets motto verkar allafall vara att de vill skapa böcker som kittlar fantasin och klöser till, och det tycker jag de har lyckats med här.


Big Bang
Författare: Lasse Pettersson
Illustratör: Mirijam Pettersson
Förlag: Ellerhur förlag
Antal sidor: 26
Utgivning: 201206
ISBN: 9789163706899
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *