Det borde finnas regler

I Lina Arvidssons debutbok finns både yta och djup. Huvudpersonen Mia går i åttan och är fjorton år. Hennes allra bästa vän Mirjam går i samma klass, men även kompisen Karl är en viktig person i hennes liv. Hon bor med sin mamma i en håla någonstans (gissningsvis i Skåne), sin pappa (som är alkoholist) träffar hon emellanåt.

Boken berättas i jag-form och språket känns väldigt mycket ”fjortis” precis som det ska i en bok som denna. Jag som jobbar med tonåringar känner igen mycket av uttryck, tankar och beteende hos Mia och Mirjam. Mias liv kretsar mycket kring vänskapen med Mirjam och vid många tillfällen är det ”vi” som tycker och tänker på ett visst sätt, inte bara ”jag”. Mirjam inleder ett förhållande med en 42-årig tvåbarnsfar, något som inte känns sunt alls. Det tycker inte Mia och Karl heller och bestämmer sig för att Mirjam måste ”räddas” på något sätt, något som gör att Mia och Karl börjar spionera på mannen i fråga (med varierande resultat och framgång…).

Annars är väl Mias liv som tonårstjejers liv är i största allmänhet, allt från väldigt ytliga saker som handlar mycket om utseende och image, via den första riktiga förälskelsen i till mörka tankar om arv och gener (pappans alkoholism) och funderingar på hur det skulle gå till att ta livet av sig.

Det är en småkul bok med mycket att känna igen sig i. Been there, done that (med några lyckliga undantag som tur är)!


Det borde finnas regler
Författare: Lina Arvidsson
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 316
ISBN: 9789186634186
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Kanske gillar du också:

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och är beroende av böcker av alla slag! Jag tycker om att läsa tyst, läsa högt, läsa för njutning, läsa för att lära och att läsa för att ge andra en upplevelse. Att hjälpa andra att upptäcka glädjen med att läsa försöker jag göra ofta genom att läsa för min son (född 2006) för min dotter (född 2010) och i mitt yrke som lärare för mina tonårselever.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *