Memmuli rymmer till cirkusen

Den här boken gillade jag!

Dels för de gulliga illustrationerna men också för att den gestaltar barnens lek och fantasi så fint. Memmuli försöker få både mamma och pappa att vara delaktiga i leken men de är upptagna med vuxna tråkiga saker, som att diska eller dammsuga. Illustrationerna skiftar från att läsaren ser leksakerna som de är till att de är en riktig elefant eller häst som man kan rida på. Verklighet och fantasi smälter samman. Till slut tröttnar Memmuli att tjata på sina föräldrar och rymmer sin väg till en cirkus. Där visar hon sina egna fantastiska konster tills hon ramlar bokstavligt ned i mammas famn och det är dags att äta middag.

Dottern och jag gillar att kolla på detaljer och vi märkte att Memmulis tröja ändrar färg boken igenom. Kikar man närmare på bilden då flickan uppträder på cirkusen, i sin fantasi, så kan man ana föräldrarna i publiken och hur de får tårar i ögonen av dotterns vackra sång som hon utför samtidigt. Det säger mig att föräldrarna visst ser sin dotter, att de trots hushållsarbete och annat, hela tiden är medveten om henne. De låter henne leka ifred.

Jag undrade också över författaren och illustratören Mervi Lindman. Eftersom jag så direkt gillade hennes illustrationer så kändes det som om hon var bekant på något vis. Var tvungen att googla och insåg att det är ju hon som ritar de fina bilderna till Katerina Janouchs barnböcker om Ingrid. Ja, sedan insåg jag att det stod samma sak på bokens omslag också men där glömmer jag oftast bort att kika.

En jättefin bok, helt enkelt.

 


Memmuli rymmer till cirkusen
Författare & illustratör: Mervi Lindman
Översättare: Janina Orlov
Förlag: Bonnier Carlsen
Utgiven: 201205
ISBN: 9789163851216
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

 

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

En kommentar till “Memmuli rymmer till cirkusen”

  1. Vad fint med en bok som kan fånga de olika perspektiven, barnets och den vuxnes. Att man ibland får söka efter detaljerna i bilderna, att man hittar barnets föräldrar och deras närvaro i publiken om man letar…ja, detta sökande blir i sig självt också en bild av livet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *