Som Zlatan fast bättre

Femtonåriga Simons dröm är att en dag bli den bästa fotbollsspelaren som världen skådat. Han vill bli som Zlatan, fast bättre.

Det här är Niclas Christoffers debutroman och skildrar en ung pojkes krav på sig själv som leder till ätstörningar. Jag har lite svårt för böcker som handlar om idrott och var lite orolig att handlingen skulle kretsa väldigt mycket kring fotboll men så är det inte alls. Författaren bygger upp sin historia väl och handlingen utstrålar från början friskhet. Den sunda pojken med god aptit, framtidsvisioner och goda relationer men ändå, man anar en känsla av att något kommer att vända. Frånvaron av en mamma man aldrig talar om och den starka förväntan på att bli fotbollsproffs finns hela tiden där.

Jag tycker språket är utan krusiduller och rakt på sak. De vardagliga situationerna och dialogerna känns hemtama och skapar en trivselkänsla, vilket blir en stark kontrast till det obehagliga som håller på att ske. När en förälder förlorar kontakten med sitt barn och när ett barn förlorar kontakten med verkligheten.

Författaren visar på ett trovärdigt sätt hur ätstörningar kan trappas upp och ofta slås jag under läsningen att man inte kan skydda sina barn ifrån allt. Våra barn har sina förhoppningar, sina liv att kämpa med och den vetskapen gör mig nästan panikslagen och rädd. Jag vill bara krama om Simon i boken och säga att allt kommer att bli bra. Jag blir också berörd av den kärleksfulla skildringen av bröderna. Simon har en lillebror som han ofta visar kärlek och ömhet inför. Ja, Simon har även en pappa och en farmor som han tycker väldigt mycket om och det känns skönt att läsa en ungdomsbok med goda relationer. Men skrapar man lite på ytan så finns där olösta konflikter. En pappa som gärna låtsas att allt är bra fastän han sörjer sin hustru och mår lika dåligt psykiskt som sina söner. Det blir en stark bok om relationer, om kärlek och ångest om rädslan att mista de vi älskar. Det är inte lätt att vara människa.

Jag tycker det här är en stark debut av Niclas Christoffer och ger honom även en eloge för att ta upp ett sådant viktigt ämne som ätstörningar hos pojkar och män. Jag blev rörd av att läsa boken och även om ämnet är jobbigt så efterlämnar den en värme. Finns det liv, finns det hopp.


Som Zlatan fast bättre
Författare: Niclas Christoffer
Förlag: Hoi förlag (2012)
Antal sidor: 156
Utgiven: 120427
ISBN: 9789186775179
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *