Pippi har julgransplundring

Det här är en nyutgåva från Raben & Sjögren av Astrid Lindgren med fina bilder av Ingrid Vang Nyman. Den senaste kom 2006 med ett annat omslag men denna är från 2011.
Vad som slår mig är att jag förknippar så starkt dessa bilder med hur Pippi ser ut men medan Astrid inte behöver någon presentation så vet jag egentligen ingenting om vem Ingrid var. Nu är bilderna i denna upplaga digitalt restaurerat och färglagt från att ha varit svart-vitt – en nyuppfräschning alltså av en gammal barnbok.

Det är ingen traditionell barnbilderbok utan det är avsnitt från en kapitelbok som gjorts om till detta läsvänliga format med fokus på julen. Jag gillar orden som förekommer i texten och som inte ligger sådär korrekt utan mer på dialekt. Här förekommer ord som barna och meningar som; ”…sprang hem till mamma så fort bena kunde bära dem…”.
Det är jullov och Pippi Långstrump bjuder in alla barnen i staden till julgransplundring. Men när Tommy och Annika och alla de andra kommer till Villa Villekulla så är det alldeles mörkt och tyst. Har de tagit fel på dag? Men Pippi är så klart full av upptåg och hon har också ett hjärta av guld. Alla får plats i denna trevliga stämning av julen som den här boken förmedlar. Ja, jag blir alldeles varm i hjärtat av att läsa den och tycker mig nästan höra Astrid Lindgrens röst då jag läser den högt för mig själv. Språket är rappt, med glimten i ögat och framförallt är det på barnens nivå.
Pippi är något som håller i alla tider.


Pippi har julgransplundring
Författare: Astrid Lindgren
Illustratör: Ingrid Vang Nyman
Förlag:Raben & Sjögren
Antal sidor: 36
ISBN 10: 9129679060
ISBN13: 9789129679069
Finns att köpa på bland annat Adlibris

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *