Gittan gömmer bort sej

Den 23 november var Pija Lindenbaum på plats på Bokia i Sundsvall för att signera sin nya barnbok Gittan gömmer bort sig. Tyvärr fick jag förhinder men hade en vän på plats som kunde fixa en barnbok till mig med Pijas signatur. Ja, ni kanske förstår att jag är ett fan av Pija Lindenbaums barnbilderböcker.
Därför var det med stor förväntan som jag satte mig ned, först med 4 åriga sonen för en första höguppläsning och därefter med min 8 åriga dotter. Jag ville ha deras reaktion medan jag läste även om det var svårt att dölja min egen förtjusning över att äntligen äga boken.
Handlingen kretsar kring Gittan, och det här är alltså fjärde boken om henne, som har en kompis som heter Hjördis och inte går på dagis längre. Hon får nämligen vara hos barnflickan Puma och eftersom det är i samma hus som Gittan bor så kan hon gå dit och hälsa på ibland. Puma har svartmålade ögon och tatueringar på armarna. Men så händer något som gör att Puma bli arg på Gittan och det är då hon gömmer sig. Jag måste erkänna att jag fick läsa boken två gånger innan texten satte sig. Det kändes lite rörigt i början och varken jag eller mina barn hängde med riktigt vid första uppläsningen. Gittan är som vanligt lite försiktigare än andra barn vilket gör att Hjördis framhävs som lite mer busig. Men jag fann texten kring barnens lek lite osammanhängande. Mitt i boken blir det bättre och här kommer Lindenbaums igenkännande fantasi fram igen och texten börjar flyta på med kommentarer som jag kan le åt. Som helhet gillar jag boken men mycket beror på att illustrationerna är så fina. Lindenbaum är oftast skicklig på att framhäva känslor och brukar göra det på ett finurligt sätt men i denna bok är det mera öppet med vad som händer och sker. Jag tror många barn, och även vuxna, kan känna igen sig i den otäcka känslan när man möter någon annans ilska.


En annan känsla jag får av karaktären Puma är att hon på något vis symboliserar vuxna av idag. Vid ett tillfälle står hon med fingret emot sin laptop fastän hon har ett litet barn i famnen. På en annan bild sitter hon och läser en bok och vill inte hålla flickorna sällskap med att rita. Lite sådär frånvarande som många vuxna kan vara idag med våra mobiler eller annat som distraherar. Jag tycker det är fint att Lindenbaum skildrar den verkligheten utan att på något vis påpeka det i text eller handlingen.

En fin bok av en duktig barnboksskapare även om jag tycker att denna var lite ”tamare” än de andra ur Gittan-serien. Jag ser framemot fler av Pija Lindenbaums böcker.
P.S Kom på en till sak när jag skrev den här recensionen. Nämligen att den heter Gittan gömmer bort sej och inte sig som jag så gärna vill skriva.


Författare & Illustratör: Pija Lindenbaum
Förlag: Raben & Sjögren, 2011
Antal sidor: 32
ISBN:9789129677171
Finns att köpa på bland annat Bokus

Författare: Sanna Juhlin

Mitt namn är Sanna Juhlin och jag är författare. Böcker & film är mina stora intressen i livet förutom min familj. Min make och jag har två barn tillsammans, Isabelle född 2003 och Gustav född 2007. Vi bor vid solkusten, i vackra Söråker som ligger några mil norr om Sundsvall. Under våren 2013 kommer min femte barnbok ut. ”Ett hus med många dörrar” som illustrerats av Millis Sarri och är vår andra barnbok tillsammans. Vombat heter förlaget som ger ut den. Jag blir även publicerad med min andra roman. "De Sömnlösa" kommer ut som ebok under jan/feb 2013 och är en paranormal romance - alltså en kärleksroman med övernaturliga inslag. Främst älskar jag barnböcker och vi läser mycket barnböcker i vår familj. Jag tycker om helheten av en barnbok och hur den får mig att må och känna. Jag tycker även om att se/höra mina barns reaktioner då vi läser och vi diskuterar mycket kring bilder och handling. Just nu studerar jag litteraturvetenskap på Universitet och är nybliven regionombud för Västernorrland med uppdrag från Sveriges Författarförbund. Jag är också medlem i Författarcentrum Norr där man kan boka mig till olika författarbesök.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *