Kläder och fordon & Frukt och djur

 

 

 

 

För en tid sedan fick jag hem ett litet paket från Gilla böcker som innehöll deras senaste utgivning – två pekböcker med ett ganska annorlunda stuk. Jag har tittat i dem flera gånger, läst dem för dottern som är 1½ år men jag vet fortfarande inte riktigt vad jag ska tycka om dem. De avviker definitivt från pekboksnormen;  här finns inga glada gulliga bilder på nallar, leksaker eller badankor.

I Kläder och fordon finns t.ex. en skotskrutig halsduk ”inbakad” i en buss och en basketsko som är någorlunda formad som en traktor, i Frukt och djur en apa vars ögon är kiwiskivor och en häst som har en apelsinklyfta till mage. När jag frågar dottern (som vanligtvis känner igen djuren som bilderna ska visa) om bilden av apan med kiwiögon en apa svarar hon bestämt ”Näe!” Klart att man kan diskutera kring bilderna och vad de föreställer, men det känns lite förvirrande både för mig och dottern det här…

Men, är ni trötta på supersöta överpedagogiska pekböcker där hemma tycker jag absolut att ni ska prova dessa två istället. De liknar inga pekböcker som jag sett tidigare!


Kläder och fordon
Författare & illustratörer: John Nordqvist och Johan Toorell
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 16
ISBN: 9789186634131
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

Frukt och djur
Författare & illustratörer: John Nordqvist och Johan Toorell
Förlag: Gilla böcker
Antal sidor: 16
ISBN: 9789186634124
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

2 reaktioner till “Kläder och fordon & Frukt och djur”

  1. Funderade också på de där och blev inte klok på dem. Lite kul för en vuxen men hur uppfattar ett litet barn dem? Det måste vara lite konstigt.

  2. Skulle nästan ha kunnat kopiera ovanstående kommentar; jag kikade också på dem, tyckte att idén var kul, men för vem…?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *