Pojkarna

Kim, Bella och Momo är 14 år gamla och klamrar sig fast vid barndomen. De håller sig mest för sig själva och ägnar sig åt sina gamla vanliga barnsliga lekar i ett försök att fly från de svällande nya formerna som får pojkarna i klassen att se på dem med nya blickar. Och pojkarna nöjer sig inte med att se, de tvingar sig på flickorna, de tar på dem och slänger hemska ord efter dem.

Så växer det upp en märklig blomma i Bellas växthus. Det är tydligt från första stund att det är någonting magiskt över den. Så provar flickorna en sen kväll att dricka dess söta nektar och upptäcker att den förvandlar dem till pojkar för resten av natten. De ger sig ut på stan där pojkarnas blickar äntligen är neutrala. De börjar umgås med dem på lika villkor. Kim blir helt fast och får svårare och svårare att acceptera att hon ska leva som kvinna. Hon fortsätter att dricka blommans nektar långt efter att Bella och Momo slutat, långt efter att blomman slokar av påfrestningen, långt efter att vännerna bett henne sluta. Hon är fast, hon vill vara pojke och hon vill bli sedd av den småkriminelle Tony, som låtit henne bli hans högra hand som pojke men som ser på henne med avsmak när han ser henne som flicka. Men blomman kommer inte att leva för alltid och nätterna med Tony tar henne längre och längre bort från sitt liv som snäll flicka.

Det är inte någon vacker bild av pojkar och flickor som Schiefauer målar upp i denna magiska bok, men det är inte fråga om en normaliserande stereotypisk berättelse, utan mer som en saga om ett intressant experiment som kräver att könsrollerna spetsas till. Boken fångade mig omedelbart. Jag läste den under en enda kväll; jag började medan Ava tittade på film och drack välling, fortsatte under den extremt långa läggningen (jag försöker lära henne att somna utan att jag också sover och då måste jag läsa något bra för att hålla mig vaken…) tills det blivit för mörkt och läste den sista snutten efter att hon somnat. Schiefauer målar vackert med språket och bygger effektivt upp spänning och stämning i sina scener. Boken vävde in mig i sin magiskt skimrande, mörka värld och jag ville inte gå därifrån förrän jag läst klart.

Ett extra plus för att omslaget är så snyggt! Mycket snyggare i verkligheten än på bild!

Jag kan även rekommendera Jessica Schiefauers debutbok Om du var jag, som jag har läst tidigare.


Pojkarna
Författare: Jessica Schiefauer
Förlag: Bonnier Carlsen (2011)
Antal sidor: 188
ISBN: 9789163868665
Köp: t.ex. på Adlibris eller Bokus
Fler recensioner: Apple, dear? | Amelies boktips | Have you read this one? | Books and strawberries

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Pojkarna”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *