Läsborgarmärket för nybörjarläsarna

Har du barn i din närhet som just börjar knäcka läskoden? Då kanske Läsborgarmärket kan vara en bra uppmuntran.

Det är Akademibokhandeln som står bakom initiativet. Hos dem kan man hämta ett läskort där man skriver upp lästa böcker, för att sedan belönas med läsborgarmärken. För det första, vita märket, ska man läsa fem böcker.

Läsborgarmärket är gratis och ska finnas på Akademibokhandeln hela skolåret.

» Läs mer: Ta Läsborgarmärket

Hakar du på? Eller ser du det som en ful reklamkampanj för ökad bokförsäljning? En sorts reklamkampanj är det ju förstås, men jag tror att många barn kan uppskatta tävlingsmomentet. Och jag gillar allt som får barn att vilja läsa.

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

8 reaktioner till “Läsborgarmärket för nybörjarläsarna”

 1. Det här verkar ju vara en jätterolig idé. Men man måste väl få köpa/låna böckerna var man vill,inte bara från Akademibokhandeln. Eller hur tolkar ni det?

 2. Jag tog för givet att det fick vara vilka böcker som helst. Annars är det ju inget roligt! Någon som vet säkert?

 3. Jag skulle kunna tänka mig att använda något liknande till mina elever som är mellan 14-16 år gamla! Tro det eller ej, de blir t.ex. superglada för guldstjärnor fast de är så gamla. Läsborgarmärken vore nog fiffigt också!

 4. Riktigt smart. Min 3,5 åring Meja börjar precis knäcka läskoden så att läsa sin första bok ligger nog inte så himla långt fram i tiden. Att få morot och belöning tror jag faktiskt skulle kunna bli en positiv grej för att orka ta sig igen en bok till.

  Appen ”Happi Läser” har varit ganska förlösande för henne. Vi har tidigare gjort kort med bilder och texter att para ihop, men eftersom hon älskar iPaden blir det givetvis roligare med den. Just att gå från att veta vad bokstäverna heter, till att kunna säga hur de låter i ett ord har varit lite knepigt, men det har släppt nu.

  Nu är det bara att få upp hastigheten på ljudandet kvar så hon lättare hör vad hon läser.

  Det är så coolt att hänga med barns kunskapsresor.

 5. Hej.
  Jag heter Susanne och är butikschef i Akademibokhandeln i Sickla köpkvarter. Jag kan berätta att man självklart får läsa alla böcker, inköpta varsomhelst, eller lånade, eller ärvda … :-)

 6. Tack Susanne, då kan vi pusta ut! Och då tycker i alla fall jag att Läsborgarmärket är ett trevligt och roligt initiativ!

 7. Till Johan som gillade vår app Happi läser:
  Hej Johan! Vi på Happi Papi har lagt in ”bevakningar” på Google för att se när våra appar omnämns. När vi såg din kommentar blev vi alldeles varma inuti. Det är för precis sådana kommentarer vi gör det vi gör. Stort tack för att du delade med dig av din upplevelse. Om du någon gång vill ha en promokod så du kan testa någon av våra andra appar gratis (Happi stavar kommer ut på svenska inom kort) är det bara att maila oss. Du får också väldigt gärna vara med i vår beta testar panel.
  Mvh
  Happi Papi

 8. Vad kul att höra!

  Det enda negativa med appen är nog att man inte kan välja nivå själv och att vissa av orden kanske är lite väl svåra. Det är ganska stort steg från ”bil” till ”sjöstjärna”, fast i appen kanske det skiljer 10 ord.

  Jag testar gärna fler appar från er och är det läs- och skriv-relaterat så är det ju ett ämne vi gärna skriver om här på bloggen.

  Mvh // Johan

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *