Lillebror och Billan

Lillebror och Billan
Lillebror och Billan

Sommarens överraskning på barnboksfronten är en bok som har ett par år på nacken. Jujja Wieslanders Lillebror och Billan är en sparsmakad och enkel bok med ett par kapitel.

Den känns inte som en vanlig barnbok. Faktum är att den mer känns som en personlig välskriven blogg där en mamma berättar om sin son och hans bästa kompis.

Berättelserna kan vara om när Lillebror var hemma och är sjuk en dag. Eller när han bygger Lego. Eller när han och pappa har en brottningsmatch i sängen. Det är precis lika enkelt som det låter. Ingen action. Inga poänger. Inga punchlines. Bara mysigt berättade nära historier.

Hemma hos oss lyssnar vi på den på talbok. Boken läses av Jujja själv och i sann Jujja-anda blandas berättelsen med lite musik. Den finns även som vanlig illustrerad bok.

Första gången vi lyssnade på den somnade min dotter i mitt knä halvvägs in i boken. Själv var jag tvungen att fortsätta lyssna. Det är något med den här boken som får småbarnsföräldern i mig att fyllas med ett lugn. Den får mig att bara vilja sitta i Jujjas kök och lyssna på hennes kloka ord om barn och om livet.

Boken finns hos Bokus både som ljudbok och pappersbok för någon 50-lapp. Det finns även ytterligare en bok i serien om Lillebror och nallen.

 

Lillebror och Billan
Författare: Jujja Wieslander, Thomas Wieslander
Inläsare: Jujja Wieslander
ISBN: 9789172252677
Förlag: Gammafon Barnmedia/Rabén & Sjögren
Köp: Bokus eller Adlibris

Författare: Johan Nordberg

Jag heter Johan och är pappa till två tjejer som i skrivande stund är 1,5 år och 3,5 år. Båda gillar böcker väldigt mycket. Personligen har jag aldrig varit speciellt förtjust i att läsa böcker. Film har alltid varit mitt medium. På senare år, tack vare ljudböckerna, har intresset dock vuxit och jag lyssnar på mycket böcker. När vi fick barn och vi började läsa för stora tjejen så växte även intresset för barnböcker. Det slår mig att barnböcker och film tilltalar mig mer än romaner för vuxna av samma anledning: de håller sig ofta mer till huvudberättelsen och struntar i 500 sidor utsvävningar om saker som egentligen inte för handlingen vidare. Det är något alldeles speciellt skickligt att lyckas skriva en bok med en handling som känns äkta, men ändå bara ha ett 20-tal sidor på sig, med ett fåtal meningar på varje sida. Förutom böcker, film och ljudböcker gillar mina barn även att spela spel på iPhone och iPad. Många av apparna de använder är mer av den pedagogiska sorten, så jag kommer troligtvis skriva en del om sådana också. Jag har skapat en sajt dedikerad till e-böcker som gör det enkel att hitta svenska e-böcker, jämföra priser och hitta böckerna på biblioteken. Även i e-boksvärlden finns det ganska gott om barnböcker, så ta gärna en titt förbi www.hittaeboken.se om du gillar e-böcker.

3 reaktioner till “Lillebror och Billan”

  1. Visst är den fin! Härligt med bra barnböcker som inte handlar om något särskilt. Det behövs inte alltid vampyrer, skurkar och mysterier…

  2. Precis så. Men jag tänker att det måste krävas en alldeles särskilt duktig författare för att lyckas skriva en bok man inte vill släppa utan att den handlar om något.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *