Marko-polos kärlekskaruseller

FFGG (Föreningen För Goda Gärningar) är i farten igen, nu för tredje gången. Jag har inte läst de två första böckerna om FFGG, men mina förväntningar var ganska höga eftersom jag läst på flera håll att de ska vara riktigt roliga.Medlemmarna är Farzad, Robin och Izzy och i den här boken är det fråga om liv och död när gänget ska göra goda gärningar! Det är inte fullt så allvarligt som det låter; Robin och Izzy har hittat två kvarglömda plastpåsar på bussen som det är akvariefiskar i och de måste försöka hitta ägaren innan fiskarna dör.

Efter lite detektivarbete visar det sig att fiskarna tillhör Marko Saarinen, eller Marko-polo som han kallas. En väldigt speciell man som bor alldeles i närheten av gänget. Han går alltid klädd i samma kläder, luktar illa, har akvariefiskar som sitt största intresse och verkar vara väldigt ensam. När barnen är på väg för att återlämna fiskarna upptäcker de dock något förfärligt: det har gått hål i påsen med den vackra paradisfisken och den kommer inte att överleva hela vägen! Izzy löser problemet genom att hälla i den stora fisken i påsen med alla små guppys…ni kan ju gissa hur det gick?! Det var inte en särskilt smart idé visar det sig när barnen ringer på Markos dörr, precis då upptäcker de att guppysarna är borta! I påsen simmar bara en väldigt mätt paradisfisk…Innan Marko hinner öppna tappar den chockade Izzy påsen i golvet och den går sönder som en vattenballong. Barnen sticker innan Marko hinner se dem!

FFGG inser att de har gjort bort sig den här gången och att de måste gottgöra den stackars Marko på något sätt. Izzy kommer på att de ska ge honom det han behöver mest av allt, nämligen en flickvän. Men hur hittar man en flickvän till någon som är så speciell (och luktar) som Marko? Inga problem tycker Robins lillasyster Frida! Man letar efter någon på interdejt.se på Internet så klart! De skriver in ”fisk” i sökrutan och får en enda träff; FiskDisa35. De skriver ett meddelade till henne från Marko och frågar om hon vill träffas på tivolit som för tillfället är i stan.

Mitt i alltihop har Farzad sina egna problem; han har kärleksbekymmer för första gången i sitt liv. Han är kär i sin klasskompis Alma men vet inte riktigt hur han ska bära sig åt för att låta henne veta det. Hans uppdrag för FFGG håller på att spoliera hans chanser totalt när han till exempel blir tvungen att gömma sig i damernas omklädningsrum på badhuset och Alma och hennes kompis kommer dit för att byta om. Det är väldigt nära att de öppnar skåpet där Farzad står och gömmer sig, och då hade han helt klart gjort bort sig för tid och evighet. Som tur är ordnar det upp sig och han kan ta sig därifrån utan att bli upptäckt. Han lyckas till och med få till en dejt med Alma på tivolit!

På tivolit är det mycket som går på tok. När de äntligen fått dit Marko efter mycket om och men (han har nästan drunknat på vägen dit kan jag avslöja utan att berätta för mycket) går det inte alls som FFGG har tänkt sig, Fiskdisa35 är helt fel för Marko, de gillar inte alls varandra! Barnen försöker desperat att få dem intresserade av varandra men Disa sticker därifrån och lämnar stackars Marko. Historien får dock ett lyckligt slut för alla inblandade, kärleken spirar på nöjesfältet till slut.

En ganska gullig och charmig bok, men den uppfyllde inte riktigt mina förväntningar. Jag trodde den skulle vara lite roligare än jag tyckte att den var. Det är lite farligt det där med att läsa vad andra tycker om böcker innan man läser och skriver om dem själv. Jag får testa att läsa den för någon i ”rätt” åldersgrupp och se om den uppskattas mer. Jag ska nog också ta och läsa någon av de tidigare böckerna om FFGG, för jag tyckte mycket om karaktärerna och illustrationerna.


Marco-polos kärlekskaruseller
Författare: Peter Arrhenius
Illustratör: Ingela P Arrhenius
Läsålder: 6-9 år
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 126
ISBN: 9789129676471
Köp: jämför priser
Provläs

 

Författare: Helena Eriksson

Jag heter Helena Eriksson och i juli 2019 kom jag tillbaka som skribent för Barnboksprat efter en tids frånvaro. Jag längtade tillbaka och togs emot med öppna armar! Mina barn börjar bli ganska stora nu (födda 2006 och 2010), så kommande recensioner blir nog till större delen av ungdomsböcker. Det gynnar ju även mig i mitt yrke som lärare i svenska och engelska på högstadiet. För övrigt så tycker jag om jordnötsringar, choklad, att baka och att skriva brev (på de gamla hederliga viset, med papper och penna)!

5 reaktioner till “Marko-polos kärlekskaruseller”

  1. Lite tråkigt att du avslöjade halva boken i din recension, och tjejen Farzad gillar heter Alma, inte Agnes.

  2. Jag ska genast ändra namnet, klart hon heter Alma! Vad gäller hur mycket man ska ha med av innehållet i recensioner är det alltid svårt tycker jag. Du får ha i åtanke att jag inte är någon proffsskribent, utan bara en glad amatör som tycker att det här är skoj! :-)

  3. den boken är väldigt spännande och
    rolig. den har en bra handling

  4. den boken är väldigt spännande och
    rolig. den har en veldigt bra handling.
    den har mycket fantasy i sig

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *