Projekt Mumin inlett med småtroll från 1945

Nu har jag inlett projektet att läsa alla kapitelböcker om mumintrollen. Den första boken är Småtrollen och den stora översvämningen från 1945. Mumintrollen var inte kända då, så förlaget insisterade på att sätta titeln som känns så knasig idag. För boken handlar förstås inte om några slumpmässiga småtroll, utan om mumintrollen! Det handlar heller inte så mycket om en översvämning, utan snarare om att Mumin och hans mamma är ute i stora världen alldeles ensamma och letar efter muminpappan och en varm och trygg plats att bo på. De råkar ut för många faror och knasigheter på vägen, men till slut hittar de muminpappan under den stora översvämningen och tillsammans slår de sig ner i en fridfull och vacker dal. Berättelsen kan ses som en allegori över livet under andra världskriget, då fäderna gav sig av på farliga uppdrag och lämnade familjerna hemma i en krävande vardag.

Det är en tunn liten bok som jag läste från pärm till pärm under en enkelresa till jobbet. Jag uppfattar den som en prolog till de riktiga böckerna om mumintrollen, för jag har känslan av att de är… tja, mer. Men eftersom jag inte läst någon av dem på väldigt länge har jag inte en helt tydlig bild av vad jag förväntar mig av dem egentligen. Nästa bok i ordningen är hur som helst Kometjakten (även känd som Kometen kommer), så den ska jag införskaffa vid lämpligt tillfälle.

Ett uppslag ur Småtrollen och den stora översvämningen

Hur som helst, det är en söt liten bok som känns kul att ha läst. Och den är verkligen vacker – bilderna är härligt trolskt mörka med surrealistiska inslag. Jag har aldrig tidigare tänkt på mumintrollen som så här små. De har ganska smala nosar också.

← Så här ser Mumindalen ut (klicka för större).

Jag ser fram emot att läsa vidare i serien. Precis nu när jag skrev det blev jag så sugen att jag beställde boken med en gång. Nu ska jag bara få tid (och prioritera) att läsa den också…


Småtrollen och den stora översvämningen
Författare & illustratör: Tove Jansson
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 54
ISBN: 9789150106152
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

4 reaktioner till “Projekt Mumin inlett med småtroll från 1945”

  1. Åh va kul! Jag läser också igenom Muminböckerna. Jag tänkte precis som dig när jag hade läst ut den första. Att det kändes som att de andra var mer. Och det stämmer. Nu är jag förälskad i Muminböckerna! Men måste bara påpeka att den andra boken är inte Trollkarlens hatt, utan ”Kometen kommer” . Ser framemot att läsa vad du tycker om dem!

  2. Kul att höra, nu blir jag ännu mer sugen på att fortsätta läsa böckerna!

    Tack för rättelse, har ändrat inlägget och ska beställa rätt bok nu. :)

  3. Åh, favoriter! Undrar när jag ska få tid att läsa om dem.. Fast jag har iofs läst samtliga kapitelböcker i omgångar under ton- och studieår så jag har dem ganska färskt i minne. Har dessutom lyssnat på Mark Levengoods fina inläsningar som vi fick i bröllopspresent under amningstimmar med sonen…

  4. Jag vill, jag vill läsa, men hinner inte nu, har bara läst Pappan och havet, men det var för många år sedan. Men jag ska läsa alla böckerna, en vacker dag. Är själv en ”Pikku Myy”. Vem är ni mest lik?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *