Tora – flickan med höga ambitioner

Det brakar, det bullrar och blixtrar – vad är det som händer? I Tora och åskan vaknar vikingaflickan Tora mitt i natten och pappa berättar om guden Tor, hans vagn och hans hammare. Men Tora är inte en tjej som nöjer sig med berättelser – och förresten heter hon ju själv nästan Tor…

Mitt i natten ger sig Tora ut på äventyr, med sig har hon pappas hammare. Det bullrar och blixtrar, regnet öser ner där hon går ensam ute i skogen – en riktig viking räds väl inte något. Men lite läskigt blir det när blixten slår ner i ett träd under vilket Tora nyss har suttit.

Som den lilla viking hon är verkar ambitionen med den äventyrliga expeditionen näst intill vara att utmana Tor – kalla det hybris om du vill! Modig är hon hur som helst men framför allt är det en pigg tjej som vill veta, kunna, prova, uppleva, mäta sin egen styrka och själv upptäcka hur tillvaron hänger ihop.

Pappa är inte lika glad, både flickan och hammaren är försvunna, det fina är att far och dotter tycks förstå varandra; först är han rysligt arg, sedan blir han glad – på det mest naturliga sätt hanterar hon pappan och visar vad hon går för innan de tillsammans går hem i regnet.

En härligt frimodig tjej i en lärorik berättelse som ger en bild av livet på vikingatiden och dess myter. Textens meningar består oftast av tre till fyra ord, raderna är mycket korta och samlade i koncentrerade korta stycken bredvid enkla svartvita illustrationer, där de rätta detaljerna framhäver tid, rum och händelser. Lättläst men samtidigt spännande och innehållsrikt – detta är en riktig berättelse och ett riktigt äventyr för den som ännu inte har hunnit så långt i sin läsning.

Sammanlagt finns fyra böcker om vikingaflickan Tora och hennes äventyr.

Tora och åskan
Författare: Kirsten Ahlburg
Illustrationer: Susanna Hartmann
Förlag: Nypon Förlag
Antal sidor: 16
ISBN: 9789186447038
Köp: Jämför priser eller direkt från förlaget
Provläs

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *