Får Mann vara med?

På Galna gatan 4 bor Jing Lo Wong, hennes jobbiga lillebror Mann Li, hennes föräldrar och hennes mormor. De kommer från Taiwan. Jing Lo är 7 år och har inga kompisar. I ett annat hus på gatan bor Alva, som Jing Lo är väldigt nyfiken på och gärna vill bli vän med. Alva ser ut att leka roliga lekar och varje gång Jing Lo går bort till henne ser hon glad ut, men ändå säger hon alltid nej när Jing Lo frågar ”Får man vara med?”. Jing Lo blir både ledsen och arg, men mormor tror att Alva drabbats av någon sorts förbannelse, som går att bota. Kanske med fyrverkerier?

Galna gatan-serien är speciellt anpassad för nybörjarläsare i åldersgruppen 6-9 år. De har stor text, anpassat språk och många bilder. Tidigare titlar i serien är Galna gatan, Världens bästa kompis och Det är som det är. Inlagan visar en karta över Galna gatan:

Karta över Galna gatan

Sören Olsson och Anders Jacobsson har skrivit många barnböcker och är kanske mest kända för böckerna om Bert och Sune. Jag har inte läst så mycket av dem tidigare, eftersom jag tyckte att Bert var rätt fånig på den tiden då mina klasskamrater gillade honom… men jag tycker i alla fall att Får Mann vara med? är riktigt charmig, mysig och rolig. Läsaren listar ganska enkelt ut att Jing Lo och Alva råkat ut för ett missförstånd och vad det egentliga problemet är. Det är värdefullt att även en ovan läsare kanske lyckas dra dessa slutsatser och får känna sig smart. Och mormors idéer är så knasiga att man inte har en aning om var det hela ska sluta i alla fall.

Ett uppslag ur Får Mann vara med?

Galna gatan 4: Får Mann vara med?
Författare: Sören Olsson & Anders Jacobsson
Illustratör: Anna-Karin Garhamn
Förlag: Egmont Kärnan
Antal sidor: 78
Smakprov: smakprov.se
ISBN: 9789174054026
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *