Hej!

Jag är ny bloggare på Barnboksprat. Jag heter Marit och är både mamma och farmor, plus att jag har jobbat med barn i många år. Att skriva om barn- och ungdomsböcker är underbart och kul. Sagor har jag alltid gillat, de är liksom förutsättningen för all annan läsning, och för så mycket mer – som att öppna sina sinnen för allt som är annorlunda än i den egna närmaste verkligheten.

För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn.

Mina favoritböcker (och författare/illustratörer), som jag minns särskilt och som jag har jobbat allra mest med, är Tove Janssons och Elsa Beskows böcker, Nalle Puh och sagor med bilder av John Bauer. Till mina barns tidigaste favoriter hörde Till Vildingarnas land, Vilda Bebin, Kattresan och böckerna om Pelle Svanslös. Mitt barnbarn har ännu inga favoriter men utbrister förtjust: ”Lääsa, läsa tillsammans!”

Klassiker står sig, det är tydligt, och att läsa för och tillsammans är viktigt för att sedan kunna fortsätta på egen hand.

Författare: Marit Jonsson

Jag heter Marit Jonsson, är mamma och farmor, och har jobbat med barn i många år. Det är något alldeles speciellt med att läsa barn- och ungdomslitteratur, så jag fortsätter med det och berättar gärna om mina upplevelser när jag har läst klart. För mig är helheten viktig, en bok är både pärm och innehåll, har både text och bild, är skriven av någon och för någon, har tillkommit i en viss tid och i en kultur. Kanske tycker jag att detta är viktigt för att jag är både litteratur- och konstvetare, har fördjupat mig extra i barn- och ungdomslitteratur och i förhållandet mellan text och bild – och för att jag har läst många sagor och berättelser för många barn. När jag inte skriver om böcker skriver jag om något annat; som museer och utställningar, eller reportage om människor som är spännande, eller på min hemsida, eller korrekturläser, eller något annat som har med bilder, bokstäver och människor att göra…

En kommentar till “Hej!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *