Moshi Moshi Kawaii – hysterisk eller kul?

Moshi Moshi KawaiiVid första anblick är ”Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi” en hysterisk, nästan epilepsiframkallande bok. Men när dottern krävde att få låna med den hem från biblioteket så gav jag den en chans.

”Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi” är ingen barnbok i vanlig bemärkelse utan en slags pysselbok. Varje uppslag kryllar av olika slags ”moshisar” och uppdraget är att hitta exakt de moshisar som eftersöks. Barnen tränas i detaljsinne när de ska försöka hitta en specifik moshi  av rätt djurtyp med rätt hudfärg och kläder. Utöver de specifika moshisar som eftersöks på varje sida finns det även ett antal moshisar som förekommer på alla uppslag. Kan du hitta Gymnasiemoshi, Törnrosamoshi, Städarmoshi och Raketmoshi?

Handlingen är simpel; Jordgubbsmoshi går på bal men Elak-moshi rövar bort alla gäster till sin hemska grotta. Parallellt med historien pågår tre mindre kärleksdraman med Jordgubbs-moshi, Askunge-moshi och Snövit-moshi (min dotter är mycket missnöjd med att de till slut gifter sig med prinsarna. Hon tycker i sann HBT-anda att Askunge-moshi och Snövit-moshi ska gifta sig med varandra).

Boken roar min 3-åriga dotter i timtal. Vi har läst den nästan varje kväll sedan flera veckor tillbaka. Att moshisarna är otroligt söta bidrar definitivt till succén.

Huruvida man orkar med boken eller inte är troligen individuellt men själv tycker jag att den ger skön variation till det ofta monotona läsandet. Vi pekar, diskuterar, frågar och svarar. Vi letar tillsammans och blir glada när vi hittar rätt Sjöjungfru-Moshi eller Bebis-Moshi.

Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi är ett annorlunda alternativ till vanliga barnböcker och ett kul utmaning för både liten och stor. Boken kan plockas fram många gånger och blir inte sönderläst i första taget (jag vet av egen erfarenhet!).

Var är prinsessan Jordgubbs-Moshi?
Översättare: Masako Havakawa Thor
Förlag: Rabén & Sjögren
Antal sidor: 32
ISBN: 978-91-638-2673-3
Köp: Jämför priser

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

En kommentar till “Moshi Moshi Kawaii – hysterisk eller kul?”

  1. Hej Sara, min dotter fullkomligt älskar Moshi och jag är på jakt efter den här upplagan. Du vet möjligtvis inte vart den finns att få tag på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.