En puss är inte bara en puss

Vad är en puss?

En puss kan vara en sak i en del av världen men en helt annan någon annanstans. Ebba, 6 år, berättar för oss läsare om pussar. Själv tycker hon att dagen inte kan starta så mycket bättre än med en puss. Hennes pappa säger att man aldrig kan få för många pussar och han pussar ofta på henne och hennes lillasyster.

Ebba ger oss massor av tips kring pussandet. Vad man kan pussa och vad man helst inte ska pussa. Vad pussar betyder i olika delar av världen. Att schimpansen är det enda djur i världen som pussas som människan, alltså på munnen.

Hon berättar för oss hur hennes mormor och morfar försökte slå rekord i pussande och hur hennes mamma och pappa brukar pussas alldeles för mycket ibland, särskilt när någon kompis är där. Ebba säger att man kan pussas för att man är vänner också. Hon och hennes bästis brukar pussas för att de blir så glada av att ses! Men hon tycker det är jättekonstigt att killar inte får pussas utan att bli retade för det. Jättedumt, tycker Ebba!

En söt bok om pussar ur Ebbas perspektiv, men också på ett intressant informativt sätt. Jag tyckte till en början att bilderna var lite för enkla, men efter ett tag tänkte jag att de nog passade väldigt bra just här! Det känns som om det är Ebba som ritar och förklarar för oss som läser. Sen gillar jag ju att pappan tar stor plats, att det är han som bakar och är huslig, som pussas och dammsuger. Bra också, att Ebba ifrågasätter killarnas pussande. Varför får inte killar pussas som vänner? Jag gillar att det lyfts fram lite här!

Många pussar blir det!

En puss är inte bara en puss
Författare och illustratör: Carina Bodström
Förlag: Alfabeta
Antal sidor: 26
ISBN: 9789150112658
Köp: Jämför priser

Författare: Malin Skals

Jag heter Malin Skals och har alltid älskat böcker. Särskilt barnböcker har alltid legat mig varmt om hjärtat! Jag har två barn (Wilma, född 2009 och Anton, född 2013). Jag är utbildad bildlärare och studerade på Konstfack och är även mycket intresserad av illustration. Drömjobbet är barnboksillustratör. En annan av mina största drömmar är att en dag få ge ut en barnbok jag skrivit och illustrerat själv. Det är jag som ritar illustrationerna till Barnboksprat (vid olika teman etc.) och jag har även gjort headern. Följ mig gärna på instagram; wilmapalmen eller se min facebooksida; facebook.com/skalsart

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *