Nobelpris och ALMA-nomineringar

Idag från klockan 12:40 satt jag och tittade på en skock journalister och en stängd dörr. 13:00 klev Peter Englund ut och förkunnade att Mario Vargas Llosa får årets nobelpris i litteratur. Det har förstås väldigt lite med barnböcker att göra, men det finns ett pris som har kallats ”barnens nobelpris” och idag publicerades även listan på de nominerade inför 2011 års prisutdelning. Det handlar alltså om ALMA – Astrid Lindgren Memorial Award, eller Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, som det heter på svenska. Pristagaren 2010 blev Kitty Crowther.

Listan är lång, den består av inte mindre än 175 kandidater från 62 olika länder. Några intressanta: Eva Eriksson, Neil Gaiman, Lennart Hellsing, Anna Höglund, Barbro Lindgren, Gro Dahle & Svein Nyhus, Axel Scheffler, Ulf Stark, Anna-Clara Tidholm och Ilon Wikland.

Den 29 mars klockan 13 tillkännages vinnaren/vinnarna på Astrid Lindgrens Näs i Vimmerby och samtidigt på den internationella barnboksmässan i Bologna, samt live på webben såklart.

Vem håller du på?

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

3 reaktioner till “Nobelpris och ALMA-nomineringar”

  1. Helst skulle jag nog vilja att det var en riktigt bra utländsk författare. Någon jag inte hört talats om tidigare. För hur behjärtansvärt det än känns med de läsfrämjande organisationerna så känner jag att det både ALMA och Nobel kan göra för mig är att tipsa om en förhoppningsvis bra författare. Så det bästa vore om en utländsk Eva Eriksson och Barbro Lindgren som jag inte vet någonting om fick dela på priset.

  2. Barbro Lindgren är värd alla priser, men jag ser mkt hellre att någon klok men inte nödvändigtvis framgångsrik författare eller illustratör får priset. Jag tycker också att det är fantastikt bra när priset går till läsfrämjande organisationer, som verkligen på alla sätt behöver pengarna och gör något riktigt nyttigt för dem. Jag menar, hellre att några barn som inte mött litteraturen alls får möjlighet att göra det än att jag som medelklassförälder sitter här och lägger Adlibrisbeställningar på nya spännande barnböcker att pressa in i den redan överfulla bokhyllan. Fast det senare är förstås också kul. :-) (Och det här var inte alls en kommentar till Augusts inlägg ovan, bara en spontan reaktion!)

  3. Det vore fantastiskt bra om medelklassföräldrarna lånade sina böcker på biblioteket och gav bort sina överblivna slantar till läsfrämjande verksamhet, och att pristagaren gjorde detsamma. Då skulle även filantroperna som vill att litteraturpriset ska vara välgörenhet få sitt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *