Vem-böckerna som film

I våras berättade Barnboksprat att Vem-böckerna blivit film och nyligen var det premiär på biograferna.

Hur fungerade då bokformatet som tecknad film? Jo, det fungerade alldeles utmärkt tycker jag som är ett stort fan av Stina Wirséns böcker om Lilla Nalle, Katten och alla de andra. 3-åriga Molly var mycket förtjust och blev väldigt engagerad trots att hon lyssnat till alla historier utom en förut. Jag tror att de flesta små barn känner igen sig och rycks med i de enkla men händelserika berättelserna.

Filmen utgörs av åtta berättelser som presenteras en efter en som en kapitelbok. Berättarrösten poängterar sensmoralen i berättelsen innan nästa berättelse tar vid och detta görs på ett bra och inte särskilt pekpinneaktigt sätt. Berättelserna följer böckerna rakt av och det tycker jag är bra eftersom barnen då känner igen sig.

Denna film passar även för riktigt små barn eftersom animeringen är långsam och inte innehåller snabba klipp. Den kan jämföras med t ex Molly Mus- eller Tottefilmerna.

Vem?-filmen är en mycket god anledning att ta med barnen på bio nu i höst.

Författare: Sara H

Jag heter Sara och är en riktig biblioteksknarkare. Jag var redan som liten en bokslukare som startade med Max-pekböcker i bibliotekshyllorna för att senare gå vidare till science fiction-, psykologi- och föräldraskapshyllorna. Jag har två döttrar födda 2007 och 2011. Båda barnen delar mitt stora intresse för böcker. Yngsta dottern Stella har varit en bokälskare sedan tidig ålder, hon tycker särskilt om Stina Wirséns Vem-böckerna och böcker om fåglar. Själv har jag ett stort intresse för dinosaurier som jag har lyckats smitta ner min äldsta dotter Molly med genom ett stort antal dinosaurieböcker för barn (dock känns det som att nästan alla dinoböcker är för barn...). Jag är utbildad medie- och kommunikationsvetare och har även studerat kulturvetenskap och sociologi. Som feminist är jag noggrann med vilken bild av kön som böckerna förmedlar. Jag försöker aktivt välja böcker som jag anser stärker mina döttrars könsidentitet. Ett annat tema jag är intresserad av är HBTQ och heteronormativiteten - ett ämne som tyvärr inte så ofta finns med i barnböckerna. Till vardags jobbar jag som webredaktör/webdesigner på en webbyrå i Göteborg och jag har ett stort intresse för föräldraskap, psykologi, samhällsfrågor och jämställdhet.

5 reaktioner till “Vem-böckerna som film”

  1. Åh, jag hoppas att vi får möjlighet att se den i helgen! Känns som ett lämpligt första biobesök för Ava.

  2. Är det någon som hört något om eventuellt DVD-släpp? Vi såg den på bio och så gick de på SVT Play, men det är ju länge sedan nu.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *