Räven och Musen letar ny lya

Räven och Musen delar lya under den största eken i skogen. Räven, hon är stark och modig. Det gillar Musen. Musen, han är nyfiken och glad. Det tycker Räven om.

En dag börjar det knaka och braka alldeles förskräckligt utanför lyan. Allting skakar! Till och med muggarna blir rädda och skallrar i skåpet.

Idyllen får ett hastigt slut när det står klart att hela skogen Räven och Musen bor i har skövlats. De har inget annat val än att ge sig av och leta efter en ny lya. De tar tåget in till staden där allting är stort. Staden är stor, tåget är stort, ljuden är stora. Någon erbjuder dem taxi, men det vet de inte vad det är. De går vidare i stället, men hur ska de ta sig över gatan? De tittar och lär sig av att se hur alla andra gör. Att hitta en ny lya är svårare, men som tur är träffar de Andris, som gärna vill ta dem hem till sig. Andris mamma säger att de inte har plats för Räven och Musen, men Andris lyckas ändå hjälpa dem tillrätta.

Räven och Musen letar ny lya är en ny bilderbok från Felis förlag, som specialiserar sig på översatt barnlitteratur från Centraleuropa och tidigare har gett ut Rapunzel.

Boken lyckas kombinera en klassisk sagoboksstil med lekfulla former och kreativ typografi. Berättelsen rymmer mycket värme, från den mysiga vänskapen mellan djuren till människorna i staden som tar emot dem med öppna armar. Trots den otäcka skogsskövlingen blir det en riktigt trevlig bok!

Några uppslag ur boken, klicka för att se hela bilderna:

Fler smakprov av bilderna i boken finns i bokens Facebook-galleri.


Räven och Musen letar ny lya
Författare och illustratör: Boglárka Paulovkin
Förlag: Felis förlag
Antal sidor: 48
ISBN: 9789197830812
Köp: jämför priser

Författare: Helena Ferry

Jag heter Helena Ferry och gillar att läsa, skriva och dricka te. Medan barnen var små läste jag såklart mycket småbarnsböcker och skrev ofta om dem här på Barnboksprat. Jag läser fortfarande kapitelböcker med yngsta barnet. och ungdomsböcker läser jag gärna för min egen skull. Jag tycker för övrigt att vuxna borde läsa mer ungdomsböcker! Det händer att jag lobbar för det lite diskret genom att ge bort ungdomsböcker i present. Till vardags jobbar jag med att bygga webbplatser. Det praktiska arbetet med bloggen bakom kulisserna faller därför på min lott, faktiskt är jag mer administratör än skribent numera. Mer om mig finns att läsa på min vardagslivsblogg Helenas dagar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *